5 tipp a hatékony időgazdálkodáshoz!

Fontos a megfelelő időgazdálkodás, hiszen mindenkit nyomasztanak a határidők, ezért érdemes végiggondolni hol tudnánk javítani a mostani technikánkon az alábbiak segítségével!

sdasd

Készítsünk feladatlistát!

Tökéletes módszer arra, hogy jól átlássuk a napi teendőinket, viszont oda kell figyelni, mert ha túl sok tétel van a listán és nem érünk a végére a nap végén, akkor feszülté válhatunk, mivel nem tudtuk teljesíteni az elvárt feladat mennyiséget. Érdemes reális célokat kitűzni!

A listát úgy is elkészíthetjük, hogy azt írjuk össze, melyek azok a tényezők, amelyek hátráltatnak minket a munka során és ezeket próbáljuk meg kiiktatni. Például felesleges meetingek, túl sok telefonálás, közösségi média használata.

 

25 perc munka – 5 perc pihenő

Sokaknak beválik az a módszer, hogy aktívan, mindent kizárva dolgoznak 20-25 percen keresztül, majd lazítanak 5 percet. Érdemes kipróbálni, hogy ez a saját munkatevékenységünkre mennyire ültethető át, mert nagyon hatékony technika tud lenni, azok számára, akikben ez a szűk időtartam nem okoz túl nagy feszültséget.

 

Naptár módszer

Vezessük fel a naptárunkba előre a feladatokat, hogy átlássuk mikor, milyen teendőink lesznek, és ne rendeljük hozzá a korábban említett szűk időintervallumot. Hagyjunk rá annyi időt, amennyi szükséges. Megpróbálhatjuk tematizálni a délelőttöt és a délutánt, vagy napokra beosztani, milyen témájú feladatokkal foglalkozunk aznap.

 

A legnehezebb munka kerüljön a nap elejére vagy végére!

Ki kell próbálni, hogy kinek melyik a hatásosabb. Valaki szereti a nap elején, frissen a legnehezebb munkát elvégezni, amivel csökkenti magán a stresszt és utána jöhetnek a rutin feladatok. Van arra is példa, hogy előbb a napi feladatok elvégzése válik be jobban, hiszen így nem megy el annyi idő a nehéz munkával és nem csúszik meg az egész nap.

 

Elégedettség növelése

Érdemes olyan feladatokkal kezdeni a napot, amelyek magabiztossá tesznek, így jó érzéssel indul a munkaidő és a nehezebb munkákat is nagyobb elánnal tudjuk majd végezni.

 

Forrás: https://www.profession.hu/cikk/idogazdalkodas-hogy-csinaljuk-jol