Az irodai munka másik oldala – Mozdulj a sikerért!

Blogunkban hétről hétre térünk ki a kommunikáció, a vezetői készségek, a munkavégzésünk szempontjából hasznos kompetenciák elemzésére, igyekezvén, hogy mindezeket közelebb hozzuk olvasóink számára, ne csak olyan száraz fogalmak legyenek egy meetingen vagy egy teljesítményértékelő lapon, mint

  • javítani szükséges a time management-jét,Tired young girl stretching in front of laptop
  • kommunikációja nem elég asszertív,
  • a delegálás és számonkérés nem erőssége.

Ugyanakkor rengeteg olyan témakör akad még, mely éppúgy dolgozó életünk részét képezi, mint készségeink fejlesztése, és ebből választottunk ki ma egyet. Talán (ismétlem talán) éppen azért, mert e cikk írójának háta napok óta fáj, és úgy gondolta, körülnéz a Google világában, hogy mit is tehetne ellene. 🙂

Napjainkban tömegeket érintő probléma, hogy munkavégzésünk körülményeinek megváltozása hosszú távon nem kedvez az egészségünknek. Itt most elsősorban az irodai munkát végzők millióira gondolok, akik napi 8 órát ülnek a gépük előtt az egyébként testidegen ülő pozícióban, és egy fényes monitort bámulnak. Rossz esetben neon fények alatt. Ez persze nem marad következmények nélkül, hiszen a folyamatosan romló szemek, meggörnyedt hátak és fájós nyakak generációi vagyunk, és a lassan terjedő irodai újítások (ülőlabda, állítható asztalok, képernyőszűrők stb.) sem jelentenek egyik napról a másikra megoldást.

Mit tehetünk? A rendszeres sport, folyamatos folyadékbevitel, gyakori szünetek mellett (melyeket NEM a számítógépünk előtt töltünk) végezhetünk nyújtógyakorlatokat napközben. Persze az ember nem kezd el jógázni egy emberekkel teli irodában, de egy kis nyújtózkodás nem kelt nagy feltűnést – mégis milyen jólesik!

Mi most hoztunk 10 olyan irodai nyújtó gyakorlatot, melyet „titokban” végezhetünk az asztalunknál ülve, és enyhülést hozhat megterhelt nyakunknak és gerincünknek.

1. Guminyak
Egyenes derékkal ülj, és a jobb füled hajtsd le a jobb válladig (nem kell hozzáérni!), majd tartsd néhány másodpercig. Utána természetesen ugyanez a gyakorlat a bal oldalon.

desk-exercises-850x5672. Érd el a csillagokat!
Kulcsold össze az ujjaid, és nyújtózz a plafon felé, olyan magasra, amennyire csak tudsz … a tenyereidet a mennyezet felé fordítsd, és tartsd a pózt 10-12 másodpercig.

3. Nézz körül!
Fordítsd a fejed balra, és próbálj meg átnézni a vállad felett. Tartsd néhány másodpercig, majd ismételd meg a jobb oldalon.

4. Labdafej
Húzd az állad a mellkasod felé, és gyengéden ingázd a fejed jobbról balra, balról jobbra.

5. Vond meg a vállad!
Emeld fel mindkét vállad a füled felé, tartsd néhány másodpercig, majd engedd el. Ismételd meg néhányszor.

6. Nyílik a mellkas
Érintsd össze a tenyereid a hátad mögött, és ülj egyenesen ebben a pozícióban 5-10 másodpercig.

7. Ülő játékkatona
Told el magad az asztaltól kissé, ülj egyenesen, és nyújtsd a jobb karod a mennyezet felé. Húzd ki a bal lábad, és emeld fel akkor, amikor a jobb karod leengeded. Próbáld megérinteni a jobb karoddal a bal lábad. Végezd el a gyakorlatot mindkét oldalon 8-10 alkalommal.

8. Térdölelő
Hajlított térddel emeld fel a jobb lábad, öleld át a karjaiddal, és húzd a lehető legközelebb a mellkasodhoz. Tartsd 5-10 másodpercig, majd ismételd a másik lábaddal.

9. Nyújt és hajlít
Emeld át a jobb karod a fejed fölött, húzd ki a bal kezeddel addig, amíg bírod, majd hajlítsd. Tartsd néhány másodpercig, majd ismételd a másik oldalon.

10. Bátraknak

Kelj fel a székedből. Állj háttal a széked vagy az asztalod elé (ha gurulós széked van, inkább válaszd az asztalt!), és támaszkodj a kiválasztott bútordarabra úgy, hogy a karjaid derékszögben hajlanak mögötted. Ereszkedj le (de ne ülj le a földre), majd told vissza magad, és ezt ismételd 10-12 alkalommal.

Nagy éppen életmódváltás, de ha nagy a nyomás a gerinceden, görcsölnek az izmaid, hasogat a nyakad, felüdülést jelent egy kis mozgás. Arról nem is beszélve, hogy ezt követően agyunk sokkal intenzívebben és kreatívabban működik, hangulatunk pedig érezhetően jobb lesz.