Motiváló Emberek: Amal és George Clooney

Heti Motiváló Embereink ismét rendhagyó módon párban jönnek. Tavaly Tom Hanks és Rita Wilson kettősével üdvözöltük a Valentin-napot, idén pedig George Clooney és Amal Clooney motiváló párosát vesszük jobban szemügyre. És hogy miért őket választottuk?

clooneys

Mert külön-külön is érdekesek, saját pályájukon motiváló emberek, párban pedig különösen jó hatással vannak egymásra és a világban betöltött szerepük is teljesebbnek tűnik. Mielőtt megnéznénk őket együtt, nézzük át, hogy mit tudunk a páros tagjairól külön-külön?

Akik követik Motiváló Emberek cikksorozatunkat, Amal Clooney, született Amal Alamuddin, emberjogi sztárügyvédről már elég sokat tudhatnak. A 49 éves libanoni származású ügyvédnő főként az elnyomás alatt élő nők és gyermekek jogaiért száll síkra hétről hétre munkahelyén, és 2016 óta a férjével vezetett Clooney Foundation for Justice szervezet alapítójaként hatalmas összegekkel támogatják a rászorulókat.

Amal fantasztikus életútjáról többet olvashatsz korábbi cikkünkben: Amal Alamuddin Clooney

George Clooney életútja és megítélése tökéletesen illeszkedik a hollywoodi álom kategóriájába. Az 1961-ben született színész édesanyja szépségkirálynő, édesapja rádiós bemondó volt. George az egyetemet a színészkedésért hagyta ott, és bár első szerepeiről jobb nem beszélni (köztük a Gyilkos paradicsomok visszatérése c. remekművel), a Vészhelyzet című kultsorozat Ross doktoraként csillaga elindult felfelé, és meg sem állt az „A” listás hollywoodi sztárok köréig.

Filmjei nagyrészt szórakoztatóak, kevesebb drámai szerepet vállal, de a 2005-ös Szirianáért megkapta a legjobb férfi mellékszereplőnek járó Oscar- és Golden Globe-díjat is. Legnagyobb sikere mégis az Ocean’s Eleven – Tripla vagy semmi c. film, ahol összeállt későbbi állandónak nevezhető csapatával, Matt Damonnal és Brad Pittel, akikkel barátsága közismert és több filmben is együtt szerepelnek.

George Clooney nem csak színészként, illetve mostanában a Nespresso arcaként ért el sikereket az életben. Kevésbé ismert, hogy sikeres start-up vállalkozó is, mely tevékenysége legalább annyit hoz a konyhára, mint színészi karrierje. Clooney 2013-ban alapította a Casamigos tequilagyártó céget barátjával, Rande Gerberrel, valamint Mike Meldman üzletemberrel. A tequilaszerető hármas elégedetlen volt a mexikói Cabo San Lucas üdülővároska kínálatával, ezért kikísérletezték a számukra megfelelő ízt egy tequilafőzdével együttműködve. Mikor észrevették, hogy jóval nagyobb kereslet van rá, mint arra számítottak, árusítani kezdték. A márka 5 év alatt olyan népszerűvé vált, hogy tavaly a Diageo 700 millió dollárért vette meg, és további 300 millió dollárt fizet, ha az elvárt eladási számok bejönnek.

A színész így nyilatkozott erről: „Ha négy évvel ezelőtt valaki azt kérdezi tőlünk, hogy lesz-e valaha egy egymilliárd dollár értékű cégünk, nem hiszem, hogy igennel feleltünk volna.”

Ilyen, amikor egy jó ötlet találkozik a piaci igénnyel, és így Clooney nemcsak a hollywoodi, de a XXI. századi start-up álom részévé is vált.

Színész, üzletember és megrögzött agglegény. Ezek voltak a színész ismérvei 2013-ig, mikor a Comói-tónál először találkozott Amal Alamuddinnal. A híres amerikai műsorvezető, David Letterman, készített interjút Clooney-val idém február 9-én, ahol a színész házasságáról beszélt őszintén és nagyon érzelmesen. Elmesélte, hogyan ismerte meg leendő feleségét egy közös barátjukon keresztül. Hogy az első hetekben inkább csak barátokként kezelték egymást, e-maileket váltottak, telefonon beszéltek, aztán rájöttek, hogy ebben a kapcsolatban sokkal több lehet. Eddig teljesen hétköznapi történet.

Aztán 2013 októberében Clooney meghívta Amalt egy filmbemutatóra, majd tovább egy drága étterembe. Az első hivatalos randiról így nyilatkozott az interjúban: „A hely, ahová mentünk, elképesztően elegáns volt, és legalább 50 paparazzi fotózott minden oldalról, mikor kiléptünk. De ő úgy kezelte, mint egy bajnok.”

Noha Amal Alamuddin az egyik legjobb nevű emberjogi ügyvéd volt már akkor, aki magas körökben mozgott, a színész aggódott, hogyan fogadja azt a rivaldafényt és közeget, melyben ő él. Mint később kiderült, aggodalomra nem volt semmi ok, hiszen Amal nemcsak megfelel a „hollywoodi” elvárásoknak, de egyedi elegáns stílusával ma már az egyik legmeghatározóbb divatikon a sztárvilágban.

Nem sokat vártak az esküvővel sem. A színész egy maga készítette vacsora közben kérte meg párja kezét 2014 áprilisában, csupán pár hónappal azután, hogy kapcsolatuk elkezdődött. Az esküvőt Velencében tartották, és tavaly megszülettek ikreik, Ella és Alexander, akik, Clooney elmondása alapján, teljessé tették az életüket.

A híres és sármos agglegény és az okos és gyönyörű nő története természetesen hétről hétre foglalkoztatja a médiát, de szerencsére nem csak bulvárlapokba illő hírek és események jellemzik kapcsolatukat.

2016-ban létrehozták a Clooney Foundation for Justice alapítványt, melynek célja az elnyomás alatt élők megsegítése. 2017-ben 2 millió dollárt adományoztak arra a célra, hogy 3000 ezer szíriai menekült gyerek iskolába járhasson az őket befogadó Libanonban. Szintén tavaly adományoztak 1 millió dollárt Southern Poverty and Law Center (SPLV, Déli Szegénység és Törvényesség Központ) nevű, emberi jogi ügyekkel és szélsőséges csoportok elleni küzdelemmel foglalkozó alabamai szervezetnek a virginiai Charlottesville-ben történt, véres összecsapásokkal és halálos áldozattal is járó zavargások után.

Clooney maga ENSZ békenagykövet, évek óta részt vesz Afrikába irányuló humanitárius missziókban, aktívan kampányol Dél-Szudán függetlensége mellett. Amal Clooney 2016-ban elvállalta Nadia Murád (és vele a többi szexrabszolgaként fogvatartott jazidi nő) védelmét a hágai Nemzetközi Büntetőbíróságon, ahol számon akarják kérni az Iszlám Államon az emberiesség ellen elkövetett bűnöket.

Clooney nagylelkűsége természetesen eddig sem volt titok. Nagy feltűnést keltett a hír, mikor 2013-ban fejenként 1 millió dollárt adott azoknak a legközelebbi barátainak, akik segítették karrierjének indulásánál. Összehívta barátait vacsorázni, és egy-egy táskát adott nekik, melyben ott volt a pénz 20 dolláros címletekben. Clooney állítólag azt is hozzátette, hogy tudja, hogy sokan nehéz időszakokon mennek keresztül, de így nem kell aggódniuk a gyerekeik iskoláztatása vagy a hiteleik miatt.

Amint a fentiekből láthatjuk, külön-külön is biztosítanak néhány motiváló és jó történetet, de együtt igazán kiemelkedő párt alkotnak a legtöbbször felszínes és unalmas bulvárhírek világában. A Clooney páros különleges módon tud egyszerű maradni, elegánsak és mindig csillognak, de mégis emberközeliek. Sokat kapnak és sokat adnak, és mindezek mellett telve vannak vicces és érdekes történetekkel. Szerethető páros, akik éppen e tulajdonságuk miatt kerültek be „Valentin-napi külön kiadásunkba”.


És hogy mik azok a készségek, melyeket elsajátíthatsz, ha egy kapcsolatról van szó?