Motiváló Emberek – Helen Mirren

Heti Motiváló Emberünk egy személyben vérbeli arisztokrata és szabadszájú filmsztár. Szerepei ennek megfelelően váltakoznak drámától a vígjátékokon keresztül az akciófilmekig. Habár a hatvanas évek óta forgat, igazán csak az elmúlt 20 évben lett befutott sztár, és csillaga 72 éves korában fényesebben ragyog, mint valaha. Helen Mirren Hollywood legjobban öltözött színésznője, aki estélyi ruháinál csak ráncait viseli elegánsabban a kamerák kereszttüzében.

Helen Mirren

Jelena Vasziljevna Mironova 1945. július 26-án született az Egyesült Királyságban Kathleen „Kitty” Rogers és Vasily Petrovich Mironoff második gyermekeként. Míg az apai ág orosz arisztokrata származású, ezredesi rangig jutó nagyapával, az anyai ág a londoni munkásosztályból ered. Édesanyja egy londoni mészáros 14 gyermekéből volt a tizenharmadik, bár egyik felmenője még Viktória királynő hentese volt. A színésznő bevallása szerint neveltetése anti-monarchista volt, éppen ezért igazán ironikus, hogy legnagyobb filmszerepe II. Erzsébet királynő megformálásához kötődik.

Az orosz emigráns apa az ötvenes években nevet változtatott, és a sokkal „angolosabb” Basil Mirren nevet vette fel. A művészi hajlamokkal megáldott apa a II. világháborúig hegedűművész volt, majd taxizni kezdett, végül a közlekedési minisztérium dolgozója lett.

Helen eleinte tanárnak készült, de korán megmutatkozó színészi tehetsége a londoni New College of Speech and Drama-ba terelte. 18 éves korában elment a National Youth Theatre meghallgatására, és azonnal fel is vették. Karrierje a világot jelentő deszkákon indult, és a mai napig vissza-visszatér a színpadra. 20 éves korában már Kleopátraként debütált az Old Vic színház Antonius és Kleopátra c. darabjában. Nagy sikert aratott, és hamarosan a Royal Shakespeare Company tagja lett, ahol olyan darabokban szerepelt, mint az Ahogy tetszik, a Troilus és Cressida vagy a Miss Julie.

Filmes karrierje a ’70-es években indult kisebb szerepekkel, és nem egyszer építettek a rendezők inkább a gyönyörű színésznő bájaira, mint színészi tehetségére. Erről később Mirren úgy nyilatkozott, hogy habár néhány szerepet megbánt, sosem az zavarta, ha le kellett dobnia a ruháit egy filmben, inkább az aggasztotta, ha testi adottságait a színészi kvalitásai fölé helyezték. Ugyanakkor, ahogy mondja

“Minél idősebb vagy, a meztelenséggel kapcsolatos dolgok annál egyszerűbben mennek.”

És Helen Mirren minél idősebb lett, annál inkább megtalálták és eltalálták a filmszerepek. A 2000-es években olyan kiemelkedő karaktereket köszönhetünk neki, mint a 2002-es „Gosford Park” kimért házvezetőnője, az egyszerre elgondolkodtató és szórakoztató 2003-as „Felül semmi” nőegyletének vezetője, és a nagybetűs szerep 2006-ban – II. Erzsébet királynő Oscar-díjas megformálása „A királynőben”.

Nekünk külön szívügyünk a színésznő 2012-es alakítása a Szabó István rendezte „Az ajtó”-ban. A Szabó Magda regényből készült filmben olyan profizmussal viszi a vászonra Szeredás Emerenc kemény, erős karakterét, hogy azon még az utólagos szinkron sem tud rontani.

A 2010-es években Helen Mirren folyamatosan forgatott, sőt, filmválasztásait tekintve „megvadult”. Olyan akciófilmekben vállalt szerepet, mint a „RED” első és második része, vagy a „Halálos iramban” széria 8. része, ahol a 70. évét elhagyó színésznő simán elvezetett volna néhány sportkocsit, ha a film készítői nem lépnek fel erélyesen az ötlet ellen.

A színésznő idén töltötte be 72. életévét, de bármikor jelenjen meg a vörös szőnyegen, beválasztják a legjobban öltözött, legelegánsabb, legszebb nők közé. Nincsenek titkos vagy épp nagyon is látványos plasztikai beavatkozásokról szóló pletykák, semmi botrány a gyönyörűen megöregedett, de végtelenül vagány, szabadszájú és jó humorú színésznő körül.

1997-ben ment hozzá Taylor Hackford rendezőhöz, és azóta is boldog házasságban élnek, bár gyermekük nem született. Helen Mirren bevallása szerint belőle teljesen hiányzik az anyai ösztön, bár a gyerekeket nagyon szereti.

A színésznő nagyon határozottan fejti ki véleményét: legyen szó a női egyenjogúságról, az öregedés miatti félelemről vagy éppen egy olyan mindennapi témáról, mint az ittas vezetés. A 2016-os Super Bowl egyik legjobban várt pillanata volt az a Budweiser sörreklám, melyhez Helen Mirrent kérték fel. A csodálatos színésznő a következőket mondja a reklámfilmben, az ittasan vezetőkhöz intézve szavait:

„Helló, Helen Mirren vagyok. A lényeg, hogy teljesen döbbenetes az, hogy az emberek még mindig autóba ülnek részegen. Akkor összefoglalnám a véleményemet: amennyiben részegen vezetsz, te – egyszerűen szólva – egy rövidlátó, teljesen elvetemült, oxigénre sem érdemes, emberi formát öltött hulladék vagy… egy Darwin-díjat érdemlő, önző, friss trágyadomb… ha az agyadat felajánlanák tudományos célokra, a tudósok visszaküldenék. Tehát ne csináld!

Pedig jó eséllyel vicces, intelligens, tiszteletreméltó ember vagy… ne legyél már ilyen ostoba! A barátaid, a családod, a többi sofőr, de még te magad is hálás leszel ezért. Egészségedre!”

Azon felül, hogy kiosztja az ittasan vezetőket, a L’Oreal reklámarca volt 2015-ben, és a leghíresebb kozmetikum zászlaja alatt hirdette a kortalan női szépséget.

A színésznő a mai napig aktív, nem akar és -úgy tűnik- nem is tud megöregedni. Folyamatosan forgat, újabb és újabb szerepekben próbálja ki magát, még mindig kísérletezik. Ez az, ami leginkább motiválhat minket életútjában.

És talán még az az egyszerű, pozitív és mégis realista életfelfogás, amit képvisel:

“Azt akarom, hogy úgy emlékezzenek rám, mint egy produktív emberre, aki nem ártott senkinek. És persze nagyszerű művészként, mert ez az első számú mozgatórugó az életemben. Na meg azt is szeretném, ha kedves embernek tartanának. Szerintem ugyanis kevesen gondolják, hogy kedves vagyok.”


Mely készségek segíthetnek a Helen Mirren-féle „örök fiatalság kútjához”? Minden új dolog, amit megtanulsz! Adunk pár tippet: