Motiváló Emberek – Michael Schumacher

Heti Motiváló Emberünk a világ egyik legismertebb és legelismertebb sportolója, aki saját területén mindent elért, amit csak emberi erővel lehetséges, a sportág számos rekordja az ő nevéhez köthető. Michael Schumacher szakmai pályafutásával nemcsak a jövő autóversenyzőit inspirálja, de hihetetlen munkabírásával, maximalizmusával, elhivatottságával rengeteg sportszerető fiatalnak jelent példát.

schumacher

Schumacher január 3-án volt 49 éves, 1969-ben született Hürth-Hermülheimben, Németországban. Édesapja, Rolf Schumacher, kőműves szakmája mellett másodállásban a kerpeni Wolfgang Graf Berghe von Trips gokartpályán dolgozott pályafelügyelőként. A kis Michael nagyon fiatalon (3-4 éves korában) belecsöppent a száguldás világába. 4 évesen megkapta első gokart autóját, majd 6 évesen megszerezte első díját is. 1984-ben német junior bajnok, majd 1987-ben német bajnok és Európa-bajnok lett.

1988-tól lépett be az autóversenyek világába, de később úgy nyilatkozott, hogy szívében ő mindig elsősorban gokart versenyző maradt.

Először a német Formula König sorozatban, majd a Forma-3 bajnokságban versenyzett, ahol legnagyobb ellenfelei már ekkor későbbi Forma-1-es riválisai voltak: Heinz-Harald Frentzen és Mika Häkkinen.

Tehetségére hamar felfigyeltek, és a szerencse is a pártján volt, mert 1990-ben a 1989-es Forma–3-as bajnokság első három helyezettje (Wendlinger, Frentzen és Schumacher) lehetőséget kapott arra, hogy részt vegyen a Mercedes-Benz pilótaképző programjában, az ún. „junior programban”, amelynek az volt a célja, hogy versenyzőket neveljen ki arra az esetre, ha a stuttgarti Mercedes gyár beszáll a Forma–1-be.

1991-ben aztán bizonyos nem várt fejleményeknek és talpraesett menedzserének, Will Webernek, hála idő előtti belépőt kapott az autósportok csúcsára, a Forma-1-be. A Jordan istálló egyik versenyzője kiesett, és a fiatal Schumacher tesztelési lehetőséget kapott. A német versenyző Silverstone-ban ült először Forma–1-es autóba, és a tesztelésen olyannyira lenyűgözte gyorsaságával a Jordan vezetőit, hogy bent is tartották az autóban a belga nagydíjra.

Bár a Jordan nyitott volt arra, hogy az ifjú tehetséget átvegye a Mercedestől, Schumacher a következő évekre mégis a Benettonnál kötött ki, ahol megszerezte első (1994) és második (1995) világbajnoki címét.

A versenyzőt technikai tudása miatt nagyon szerették a csapattársai, mindig meg tudta állapítani és tökéletesen körül tudta írni, hogy milyen az autó állapota, hol igényel beavatkozást. A közönség is hamar megszerette, szülőhazájában nemzeti hősként ünnepelték, mikor ő lett a sportág történetének első német világbajnoka 1994-ben.

1996-ban komoly stratégiai döntést hozott, amikor átigazolt a Benettontól egy lényegesen gyengébb csapathoz, amely akkor már 1979 óta nem tudott világbajnok versenyzőt felmutatni: a Ferrarihoz.

Ebben az évben nem számított világbajnoki győzelemre, de még így is 3 futamot tudott megnyerni, köztük a monzait, mely nagyban javított a német versenyző és az olasz szurkolók kapcsolatán, hogy aztán kölcsönös szeretetté váljon az elkövetkező egy évtizedben, míg Schumacher a Ferrari sikergyáros pilótája, eposzi hőse és szerencsehozó kabalája volt.

A német versenyző a 10 év (1996-2006) alatt 5 alkalommal hozta el a világbajnoki címet a Ferrari színeiben. Alakja olyannyira összeforrt a piros autóval és csapattal, hogy bár 2006-os visszavonulását követően még két évre visszatért a Forma-1-be a Mercedes színeiben, a rajongók ezt nem feltétlenül hajlandók tudomásul venni.

Michael Schumacher az örök győztes marad, akinek képe a dobogó legfelső fokáról néz le, és ütemre vezényli le a németet követő olasz himnuszt.

Vezetési stílusát és sportszerűségét a sportágban eltöltött 16 éve alatt nem egyszer érte kritika. Sokszor nem riadt vissza egy-egy komolyabb ütközés veszélyétől, mikor komoly tétje volt a versenynek, és sokan emlékezhetnek még a 2002-es osztrák nagydíjra, ahol a Ferrari másik versenyzője, Rubens Barrichello szerezte meg az első rajthelyet, és a versenyt is végig vezette, amikor a csapat utasítására közvetlenül a leintés előtt a célegyenesben lassított, és átadta a győzelmet Schumachernek.

Schumacher magánélete komoly sportolóhoz illően botrányoktól mentes. 1995-ben vette el feleségét, Corinnát, házasságukból pedig két gyermek született: Gina-Maria és Mick, akit 18 évesen máris az autósport nagy ígéretének tartanak.

Sportszeretete nem csak az autósportokra terjed ki. Jó némethez illően nagyon szereti a futballt, és bár saját bevallása szerint nincs akkora tehetsége hozzá, mint a vezetéshez, jó ideig ő volt a jótékonysági mérkőzéseken fellépő pilótaválogatott csapatkapitánya.

Másik nagy szenvedélye volt a síelés, és ehhez a sporthoz köthető az a tragédia, mely cikkünk több bekezdésében is múlt időhöz köt minket, mikor a hétszeres német világbajnokról beszélünk. Schumacher 2013. december 29-én a délelőtti órákban a franciaországi Méribelben síelés közben súlyos balesetet szenvedett. Szemtanúk szerint két sípályát összekötő részen egy kőnek ütközött, amely felrepítette a levegőbe, és egy sziklára esett. A balesetet követő műtétek után mesterséges kómában tartották, majd szép lassan teljes hírzárlatot rendeltek el, és a rajongók a mai napig csak feltételezésekbe bocsátkozhatnak Schumacher állapotával kapcsolatban. A sportolót a svájci otthonában kialakított klinikán, családja körében ápolják, és úgy tudni, hogy állapotában sajnos nem állt be javulás az elmúlt években.

A világ egyik legeredményesebb sportolója kétszer nyerte el a Laureus Év Sportolója Díjat (2002, 2004), amelyet a sport Oscar-díjának is neveznek. 2001-ben, 2003-ban és 2005-ben is jelölték a díjra – ennél több jelölést még egy sportoló vagy csapat sem kapott.

A világ legrangosabb autóversenyének hétszeres világbajnoka, akinek a sportban szerzett rekordjai jelölték ki a mostani, és jelölik ki a következő autósport-nemzedék útját. Schumacher egy olyan karizmatikus sportlegenda, akit nem lehetett nem kedvelni még akkor sem, mikor évekre egysíkúvá tette a Forma-1-et, és maximum a második helyezett miatt izgulhattunk 2001 és 2006 között.

Piros autó, piros overál, piros baseball sapka, egy levegőbe emelt ököl és egy nagy ugrás a dobogón – ezek a hétszeres világbajnok képei, melyek minden rajongó emlékében megmaradnak. Valamint néhány, mindenki számára megszívlelendő idézet, melyek közül a kedvencünkkel zárjuk sorainkat:

„Hogy jó győztes légy, még jobb vesztesnek kell lenned.”


A tehetség fontos, de kitartás és munka nélkül nem elég. Schumacher pályafutása a legjobb motiváció arra, hogy mindig fejlesszük magunkat, mindig törjünk előre, keressünk új célokat és kihívásokat. Mi ehhez kínálunk lehetőségeket tréningjeinkkel.