Motiváló Emberek – Oprah Winfrey

Heti motiváló emberünk a világ egyik leggazdagabb és legbefolyásosabb afro-amerikai asszonya. 25 évig tartó korszakalkotó műsorával  48 alkalommal kapta meg a legrangosabb tévés kitüntetést, az Emmy-díjat. Oprah Winfrey élete egy sötét tündérmese, mely a legmélyebb bugyroktól a legmagasabb katarzisig nyúlik. Mélyszegénység, szexuális erőszak, kemény munka, siker, hírnév, gazdagság – elképesztő ív egy emberi életnek.

oprah

Oprah Gail Winfrey 1956. január 29-én született Kosciuskoban, Mississippi államban. Eredetileg Orpahként látta meg a napvilágot, de a sokak számára kimondhatatlan bibliai nevet nagyon hamar Oprahra cserélték.

Szülei mindketten tinédzserek voltak a gyermek születésekor, ezért Opraht első 6 évében anyai nagyanyja nevelte egy olyan farmon, ahol sem bevezetett víz, sem áram nem volt. A szerény körülményeket kárpótolta az a szeretetteljes légkör és odafigyelés, mellyel a nagymama körülvette a gyorsan tanuló, nagyon értelmes kislányt, aki 3 éves korában már olvasni tudott, 4 évesen pedig hosszan idézett a Bibliából.

6 éves korában az édesanyja magához vette, és ezzel elkezdődött élete legsötétebb korszaka, mely meghatározónak bizonyult személyisége kialakulásában, rengeteg gyermekhez nem illő tapasztalattal gazdagítva az éles eszű, erős akaratú lányt. Anyja a Milwauke gettóban élt élettársával és két fiával, és ide került Oprah is. Mindennapos volt a lopás és az erőszak minden fajtája, mely nem kímélte meg az egyre csinosabb kislányt sem.

A későbbi műsorvezető saját talkshowjában vallott évekkel később ezekről a gyermekkori traumákról, miután egy botránykönyvben megszellőztették életének szörnyű részleteit. 9 éves volt csupán, mikor elkezdődtek a szexuális bántalmazások unokatestvére, nagybátyja, nevelőapja részéről, majd 14 évesen egy kisgyermeknek adott életet, aki pár hetes korában meghalt.

Életének ezt a tragédiáját soha nem tudta kiheverni, és a ma már 62 éves műsorvezetőnek nem született több gyermeke. Egy későbbi interjúban így nyilatkozott:

„(a gyerekeim) Valószínűleg egy Oprah Winfrey Show-hoz hasonló műsorban bukkantak volna fel, hogy rólam beszéljenek. Mert valaminek meg kell szenvednie az életvitelemet, és ezek valószínűleg ők lettek volna.”

A tragédiákat követően az apjához költözött, aki szigorúan, erős kézzel, de szeretettel nevelte és vigyázott rá. Oprah apjától örökölte azt az erőt, mellyel az életét jobb irányba tudta terelni, aki legelőbb is jó példát jelentett lánya számára: a férfi szénbányászból küzdötte fel magát tisztviselőnek, és lányát is ebben a céltudatos szellemben nevelte.

A kislány sorra nyerte az iskolai díjakat, kitűnő jegyeket szerzett, tagja volt a dráma klubnak és a diákszövetségnek is. 17 évesen megnyerte a Miss Black Tennessee szépségversenyt, bekerült a Tennessee Állami Egyetemre, ahol kommunikációt tanult, és az egyetemi rádióban dolgozott bemondóként, ahol fel is figyeltek egyedi stílusára.

Még az egyetemi évek alatt kapott egy állásajánlatot a Nashville Columbia Broadcasting System-től. 1976-1983-ig Nashville-ben és Baltimore-ban dolgozott mint bemondó és műsorvezető. Ő volt Nashville első afro-amerikai műsorvezetőnője.

1984-ben Chicagoba költözött, ahol egy nagyon alacsony nézettségű reggeli talkshowban, az A.M. Chicago-ban kapott műsorvezetői állást. A showból rövid idő alatt listavezető műsort csinált, így bedobták a mélyvízbe, és saját talkshowt kapott, mely eleinte Oprah Show-ként, majd később a híressé vált The Oprah Winfrey Show-ként került be a köztudatba és a médiatörténelembe.

Oprah csillaga innentől egyre magasabbra emelkedett. 25 évig futó műsorában közérthetően és emberközeli stílusban interjúvolta meg az utca embereit, majd egyre híresebb sztárvendégeit. Az évek folyamán egyre nehezebb volt bekerülni a showba, és aki számított a médiában, az megfordult Oprah beszélgetőszékében. Nyíltan beszélt olyan tabunak számító dolgokról, mint a nemi erőszak, a kiskorúak bántalmazása, a homoszexualitás vagy a rák.

Legnagyobb nézettséget produkáló műsora az volt, melyben Michael Jacksonnal készített interjút, aki ekkor már 14 éve nem szólalt meg ilyen jellegű műsorban. Az adást 90 millió ember követte szerte a világon.

A The Oprah Winfrey Show-t 117 országban vetítették, és alapjaiban változtatta meg a talkshowk jellegét. Oprah a nézők szócsöveként kérdezett vendégeitől, közvetlen és empatikus személyiségével pedig a legzárkózottabb emberek is megnyíltak előtte. Behozta a televíziózásba a terápia jellegű talkshowt, és kikövezte az utat az utána következő nemzedéknek. A show utolsóként 2011. május 25-én került adásba olyan sztárvendégekkel, mint Aretha Franklin, Tom Cruise, Stevie Wonder, Patti LaBelle, Beyoncé, Tom Hanks, Maria Shriver, Will Smith és Madonna.

Oprah nemcsak a rádióban és a televízióban, de a mozivásznon is kipróbálta magát, sőt, első filmszerepéért (a Steven Spielberg rendezte Bíborszív) rögtön Oscar-díjra is jelölték. Idén ismét láthatjuk majd a mozivásznon, ugyanis szerepet vállalt a nagy marketing kampányt kapó új Disney szuperprodukcióban, az Időcsavarban.

Oprah médiabefolyása az évek során olyan szintre jutott, hogy sorra választották, illetve választják ma is a világ legbefolyásosabb emberei közé. Barack Obama megválasztásakor a felmérések szerint legalább 1 millió választót jelentett a demokrata elnökjelöltnek, hogy Oprah mellette kampányolt. Hatalmas szerepet vállal a #meetoo és a #timeisup kampányokban, bár ő maga nyílt és őszinte kiállásával és saját történetével már jóval megelőzte a most felszínre törő problémákat.

Oprah hatalmas vagyonából nem keveset költ jótékonyságra. Számtalan kezdeményezés kötődik a nevéhez, többek között az Oprah Angyalai elnevezésű alapítvány, melynek célja, hogy olyan embereket támogasson, akik azon fáradoznak, hogy segítsenek embertársaikon. Dél-Afrikában leányiskolát hozott létre, ahol több száz árva neveléséről gondoskodik. Az oktatásügy, a nők és gyermekek megsegítéséért tett erőfeszítései elismeréséül 2011-ben megkapta a tiszteletbeli Oscar-díjat, az Amerikai Filmakadémia Jean Hersholt Humanitárius díját.

A műsorvezető soha nem ment férjhez és sosem szült gyereket 14 éves korában elvesztett babája után. Úgy nyilatkozik róla, hogy bár szüksége van az érzelmi kötődésre, az életét önmagában kell megélnie. Szomorú életútját többször kísérik rosszindulatú vádak és pletykák, melyek közül volt, ami végül igaznak bizonyult, de ezekről a műsorvezető minden alkalommal emberien és méltósággal tudott nyilatkozni. Ilyen volt, amikor egy rokona eladta gyermekkori bántalmazásának történetét egy újságnak, mikor kiderült, hogy életében többször is drogokhoz nyúlt, vagy éppen, amikor párkapcsolati függőségéről cikkeztek.

Ami Oprahban mindenekelőtt motiváló, hogy az őt ért traumák után fölállt, nem roppantotta össze a sötét gyerekkor, és ezt nem úgy kerülte el, hogy elfelejtette – erőt merít belőle, és amellett, hogy felépítette önmagát, másokat is ebben segít.

Pár év viszonylagos csönd után a média ismét visszhangzik a nevétől. Idén megkapta az életműdíjat a Golden Globe-gálán, és olyan erős beszédet mondott az átvételkor, hogy a közösségi médiában elkezdtek sorjázni az #oprah2020 hashtagek. Az események kifutásától függetlenül, mi lehetne teljesebb befejezése egy ilyen keserédes történetnek, mint az a bizalom, melyet az amerikai nép mutat Oprah iránt. A kegyetlenül realisztikustól a negédesen diadalmasig feszülő skála minden fokán ott találjuk a televíziózás koronázatlan királynőjét, Oprah Winfreyt, így nem véletlenül került bele Motiváló Emberek sorozatunkba is.


Oprah története is azt mutatja, hogy a tanulás, önmagunk folyamatos fejlesztése a legrosszabb helyzetből is képes kihúzni minket. A végtelenül elcsépeltnek tűnő gondolat, hogy kemény munkával bárkiből bármi lehet, újra és újra igaznak bizonyul. Mi abban segítünk, hogy az is maradjon: