Nyári csapatépítés: ahol az uborkaszezon új értelmet nyer

keep-calm-summer-is-here-25Itt a nyár, az iskolából szabaduló diákok nyüzsgése, a strandszezon és persze a lassan döglesztővé hevülő meleg könnyen lelombozhatja a munkakedvünket. Jó, ha a nyári pangásra is akad a tarsolyunkban egy-egy frappáns ötlet, amivel feldobhatjuk a munkakörnyezetünket. Az ilyen, picit ellaposodó időszak például kiváló alkalom, hogy az évbe amúgy is beütemezett csapatépítő programokkal dobjuk fel mindennapjainkat. Sajnos elterjedt vélemény, hogy ezek a rendezvények csupán szórakoztatják a résztvevőket, pedig a jól megválasztott program ennél jóval többet adhat: a csapat tagjainál kommunikációban, együttműködésben, bizalomépítésben és még számos más területen érhető el valós fejlődés. Csapatépítő ötletbörzénk következik!

Játék vagy háború?

A csapatépítők egyik legnagyobb melléfogása tud lenni a rosszul kezelt versengés. Gyakran nem várt feszültségeket szül a győzni akarás, ha pedig ezeket nem kezeljük időben, nem kívánt tüskéket is hagyhatunk a résztvevőkben. Ez persze nem azt jelenti, hogy a versengésre alapuló programok mind hasztalanok. Ha a versenyben nem közvetlen munkatársakat (vagy egymással együttműködésben dolgozó osztályokat) állítunk ellenfélnek, akkor csodákat tud művelni egy összefogást ösztönző feladat! Fontos tehát, hogy nemcsak a soft skill tréningeknél, hanem a csapaépítőknél is kipróbált, professzionális tréneri szolgáltatást vegyünk igénybe!

Példa:

A résztvevők csoportokra oszlanak és minden egyes csoportnak irodai eszközökből kell felépíteniük egy-egy tornyot. Minden csoportnak különböző a feladata: egyik helyen a minél magasabb torony a cél, máshol a stabil építmény a szükséges, megint máshol dekoratívra kell tervezni az épületüket. A gyakorlat végén összegezhetik az eredményeket; részletezhetik az elvárásokat, kihívásokat, megvalósítást segítő trükkjeiket, stb… Az építkezések végén minden csapat azt a feladatot kapja, hogy építsenek a tornyaikat felhasználva egy közös építményt, megalkotva ezzel együttes munkájuk gyümölcsét.

A Nagy Csapatalakító

Manage-Your-Team-More-Effectively-shutterstock_185706740Manapság egyre ismertebb és közkedveltebb elmélet Bruce Tuckman, amerikai pszichológus csoportdinamikai modellje. A közösségformálás négy szakasza: forming, storming, norming és performing. Az egyes tagok ismerkedését a köztük húzódó határok kiaknázása követi, majd normákat határoznak meg és végül a kialakult viszonyok mentén értékteremtő csapatműködésbe kezdenek.

Ezek a fázisok külön-külön technikákat igényelnek, hogy a közösség hatékonyan át tudja magát verekedni a nehezebb szakaszokon. Egy forming vagy storming fázisban lévő csoportban például jó, ha ismerkedést igénylő feladatokat keresünk; később a norming és a performing szakasz során pedig már érdemes a közös értékekkel foglalkozni, alkotó, kreatív gyakorlatokat bevetni.

Fejlődés játékosan

Az unalmas tudásátadásra épülő képzések kora lejárt. Új, dinamikus és sokszor igen szórakoztató módszerek tucatjai kezdik el szép lassan elárasztani a fejlődésre vágyó csapatokat. Az egy korábbi cikkünkben említett Gamifikáció névre keresztelt elmélet mentén a résztvevők úgy lehetnek részei fejlesztő folyamatoknak, hogy azt közben aktív játékkal töltik. A kompetenciafejlesztés egy új korszakának kapuja ez, ami olyan világra nyílik, ahol a résztvevők készségeikhez igazított, egészséges kihívást jelentő játékokkal léphetnek előre a személyes hatékonyság területén.

gamingÁltalánosan elmondható, hogy a játék során a résztvevő folyamatosan egy bizonyos „nagy célt” tart szem előtt. A győzelem, továbbjutás, karakterfejlődés jól felhasználható jelenségek a hatékonyságfejlesztésben. Az ideálisan beszintezett kihívásrendszer üzemanyagként hajtja tovább a kollégát, része lesz a „nagy történetnek”, amelyben fontos szereplőként illeszkedik egy munkacsoportba. Szintén nagyon hasznos eleme a módszer motivációs eszköztárának a jutalmazás irányítása. A teljesítményarányos jutalmazás és az épp kellő mennyiségű pozitív visszacsatolás azt az érzetet kelti a résztvevőben, hogy a kihívások összhangban vannak a tudásával. Ekkor úgynevezett flow-élményt él meg.

Csapatépítés a lobogónkon

success-stories-banner

Közös csomó, tűzszerészek, varázspálca, pókháló és hangséta. Csak néhány színes elem az ezernyi mozaikból, ami csapatépítő tréning palettánkat alkotja. A Soter Tréningakadémiánál sokat tapasztalt, megbízható senior trénereket vetünk be a valós változás érdekében. Csapatépítő tréningjeink épp úgy, mint szervezetfejlesztő tréningjeink, mérhető változást szavatolnak. Nem csupán szórakozást, hanem izgalmas, élményalapú fejlődést kínálunk, amivel együtt léphetünk a fejlődés útjára! Keressen minket bizalommal, hogy együtt szabhassuk szervezetük igényeire professzionális csapatépítő tréningjeinket!