Reziliencia avagy lelki edzettség / ellenállóképesség

A társadalomban sokak számára fontos az, hogy odafigyeljenek a testükre különböző szempontok miatt. Mindenkinek másféleképpen fontos az edzettség. Valaki csak karbantartja magát azért, hogy ne hízzon el, van aki számára viszont az izmos test- különböző mértékben – motiváló, úgy érzi magát jobban, ez ad neki önbizalmat. Függetlenül attól, hogy ki, mennyi időt tölt ezzel a mindennapokban, rendszeresen vagy alkalmadtán gondozza testét és ez egy tudatos döntés.

Mások ezt a szabadidőt másféle tevékenységgel töltik el, TV-t néznek, főznek, bevásárolnak, alszanak, barátokkal találkoznak stb. Ez is teljesen rendben van, mások a prioritások.

És mi a helyzet a lélekkel?

Azt mondják, hogy a test és a lélek összhangja szükséges hosszú távon, hogy derűs életet tudjunk élni és jól érezzük magunkat a bőrünkben.

A lelki edzettségünkért mit teszünk meg? Mennyi időt szánunk rá?

A reziliencia általában egy idegen szó az emberek számára, sokan nem ismerik. Mit is jelent pontosan?

A reziliencia pszichés ellenálló képességet jelent, az egyén részéről adaptációt a stresszel és a nehézségekkel szemben.

A reziliencia azt a fejleszthető képességünket jelenti, amely a viszontagságos körülményekkel szemben képessé tesz a boldogulásra és segít visszatérni az egyensúlyi állapotunkba. 

Mi kell nekünk ahhoz, hogy valóban képesek legyünk tenni a lelki egyensúly eléréséhez és fenntartásához?

A válasz a TUDATOS MUNKA. Elsősorban ott kezdődik, hogy odafigyelünk az érzéseinkre. Meg is kérdezhetjük magunktól viccesen, „hogy érzed ma magad?” és pár percig csak csöndben vagyunk és koncentrálunk a bennünk rejlő válaszokra. Kicsit befelé fordulunk, kizárjuk a külvilágot, itt az „ÉN idő”, amikor csak mi számítunk. Érzünk-e valahol a testünkön visszajelzést?

Az önismeret rendkívül fontos, néhány kérdéssel tudjuk feltárni a számunkra fontos dolgokat. Mi az, ami jól esik nekem? Mi az, amit szívesen csinálok? Mi az, ami visszatart a célomban való előrelépésben? És egyéb kérdések segítenek minket.

A válaszokat ezekre a kérdésekre csak mi tudjuk.

A reziliencia egy tulajdonság, ami egy egyénben, csoportban, szervezetben is megvan. A jó hír, hogy fejleszthető. Tehát mi hordozzuk a kezünkben a sorsunkat, így rajtunk múlik ez.

Az élet rendje a változás. Amíg a változás pozitívan alakul, előléptetés egy új pozícióba, ajándékba kapunk egy wellness hétvégét és elutazunk, valahogy olyan természetes számunkra, hogy megérdemeljük. Azonban a negatív változás, mint 8 óra helyett 4 órás munkakörbe tesznek át minket a munkahelyünkön, mert átcsoportosítják az erőforrásokat a cégnél vagy esetleg egy baleset történik és eltörik a lábunk, nagymértékben hatást gyakorol a hangulatunkra és sokként ér minket, kibillenünk az egyensúlyunkból.

Ilyenkor is rendkívül fontos a tudatos jelenlét és gondolkodás, persze a stressz tényező negatív irányba viszi a koncentrációnkat, de miután kicsit csillapodik bennünk a feszültség, reálisan kezdhetünk ránézni a témára.

Pár nap után kifejezetten szabadabb elmével rá is jöhetünk arra, hogy egy negatív történés lehet, hogy valami új dolgot indít be az életünkbe.

A 4 órás munkavégzés mellett akár találhat az egyén egy olyan lehetőséget, hogy egy másik cégnél részmunkaidőben otthonról dolgozhat és a gyerekekért is sokkal korábban tud menni az óvodába vagy az iskolába, mint korábban.

Ami a változás pillanatában számunkra egy ijedtség, stresszfaktor, az később bizonyulhat valamilyen módon előnyösnek is.

Fontos ilyenkor hogy tisztában legyünk milyen erőforrásaink vannak, amik segítenek minket, hogy rugalmasan átvészeljük a helyzetet.

Feltehetünk magunknak megint egy kérdést, mi az amitől most jobban érezném magam? Mi az ami feltöltene energiával? Mi az ami elviszi az energiámat?

Szedjük össze a válaszainkat és tudatosítsuk magunkban, hogy milyen „eszközhöz” nyúljunk!

Vannak olyan időszakok, amikor fáradtabbnak, energiaszegénynek érezhetjük magunkat. Hogyan találjuk meg ebből a kiutat? Gondolkodjunk el azon, hogy mi az, ami most jó érzéssel töltene el minket?

Nem szükséges nagy dolgokra gondolni, szimplán egy séta a Duna parton, vagy fagyizás barátokkal, hétvégi piknik a családdal és akármi más, ami segít nekünk abban, hogy töltődjünk energiával. A tudatosság nagyon fontos.

A reziliens magatartást, szemléletet könnyen el lehet sajátítani, várunk a Reziliencia tréningen, hogy a lelki ellenálló képességed fejleszteni tudd!