Emberek millióinak lesz robot a főnöke két év múlva

A Microsoft első embere nemrég egy konferencián beszélt a mesterséges intelligencia felhasználásáról és arról, hogy cége hatalmas összeget fektet a technológiába. Ezzel párhuzamosan egy amerikai trendfigyelő cég érdekes adatokat tett közzé az egyre okosabb gépek terjedéséről.

roboboss

A redmondi óriás nemrég egy több mint ötezer tagból álló csapatot állított fel, a mesterséges intelligenciát alkalmazó technológiák fejlesztésével foglalkoznak majd.

Satya Nadella, a Microsoft vezérigazgatója a Gartner piackutató cég ITxpo nevű szimpóziumán tartott nyitóbeszédében elemezte a mesterséges intelligenciákkal kapcsolatos trendeket. Ezzel párhuzamosan a Gartner az alábbi előrejelzéseket publikálta a technológia terjedésével kapcsolatban:

  • 2020-ra az okostelefonokon keresztül lebonyolított, virtuális asszisztensekkel (mint a Siri, az Alexa vagy a Cortana) folytatott tranzakciók 40 százaléka a felhőben tárolt neurális hálózatokból nyert felhasználói adatokra épül majd.
  • 2018 végéig megjelennek az olyan digitális ügyfélszolgálati asszisztensek, amelyek már arcról és hangról is felismerik a vásárlókat.
  • Az évtized végére az ügyfélszolgálati tranzakciók 85 százlékánál már nem lesz szükség emberi munkaerőre.
  • 2018 végére az üzleti típusú tartalmak 20 százalékát gépek fogják írni.
  • 2020-ra a gazdasági tranzakciók 5 százalékát autonóm szoftverek fogják lebonyolítani emberek helyett.
  • 2018-ra világszerte több mint hárommillió ember munkáját fogják felügyelni „robotfőnökök”.
  • Szintén 2018-ra közel kétmillió ember számára lesz kötelező, hogy munkavégzés közben az egészségüket figyelő digitális eszközöket hordjanak magukon.
  • 2018-ra a mesterséges intelligenciát korán bevezető cégek 45 százalékánál több intelligens gép fog dolgozni, mint ahány ember.

Ezzel egy időben, a következő évtized során a mesterséges intelligencia a munkahelyek 16 százalékát fogja megszüntetni a Forrester piackutató cég előrejelzése szerint. A trend olyan mértékben gyorsul, hogy egyre többen – köztük a Tesla céget életre hívó Elon Musk – fektetnek komoly pénzeket a technológia biztonságos és etikus felhasználását garantáló megoldásokba.

Forrás: NLCafé