Motiváló emberek – Estée Lauder

Estée Lauder nevéről a szépség, a fiatalság, a siker jut a legtöbb ember eszébe, és ezzel egyáltalán nem tévednek. Viszont sokan nem tudják, hogy az idáig vezető út mennyi kitartást és eltökéltséget követelt meg a fiatal közép-európai származású lánytól, aki végül Amerika egyik legsikeresebb üzletasszonyává küzdötte fel magát.

estee_hosszú

1908. július 1-jén látta meg a napvilágot Josephine Esther Mentzer néven, New Yorkban. Szülei Európából vándoroltak át Amerikába, anyja magyar zsidó és francia katolikus, apja csehszlovák felmenőkkel rendelkezett, és csak szokásaikban álltak közel ahhoz a luxushoz és eleganciához, ami később nagyra törő lányukat jellemzi majd. A szépséghez édesanyja volt az első inspiráció. Estée különlegesen szép nőként emlékezett vissza rá, aki mindig adott a megjelenésre, folyamatosan ápolta a kezét és a bőrét. Fejlett üzleti érzékét viszont édesapja vaskereskedésében szerezte eladóként, ahol elsajátíthatta a marketing és pénzügyek minden fortélyát. Még kislány volt, amikor hozzájuk költözött magyar származású vegyész nagybátyja, Schotz János, aki fiatalságot ígérő krémekkel kísérletezett a hátsó szobában berendezett laboratóriumban, és az ezekkel való találkozás egy életre megpecsételte a szülei által csak Esty-nek nevezett lányka életét.

Határozott fellépése, remek üzleti érzéke és kitartása végigkövette pályafutását. Már az iskolában a nagybátyja által kevert krémekkel üzletelt, teljes átalakítást ígérve osztálytársainak, és egy életen át követte az eszmét, hogy nem a terméket, hanem a mögötte lévő jelentést, a fiatalságot, eleganciát, szépséget kell eladni.

22 éves korában férjhez ment Joseph Lauterhez, aki maga is kereskedő volt, házasságukból pedig két gyermek született. Mivel férje nem lelkesedett a kozmetikai szerekért, útjaik egy időre szétváltak, de pár évvel később ismét összeházasodtak és együtt is éltek Joseph haláláig.

Estée éjszakánként a krémeket keverte, nappal pedig áruházakban, rendezvényeken tartott termékbemutatókat. Egy idő után már csak luxusáruházakban értékesítette termékeit, ehhez pedig kialakította az előkelő osztrák származású arisztokrata hölgy imázsát, aki elegáns módon kereskedik a szépséggel és fiatalsággal. Nevét Estée Lauderre változtatta és sok éven keresztül takarózott jól felépített háttértörténetével, míg egy életrajzíró meg nem fenyegette, hogy kiteregeti a nagyközönség elől eltitkolt életét. Ekkor adta ki „Estée: A sikersztori” című önéletrajzi könyvét, mely hitelesen tárta fel származását és kemény munkával töltött éveit, a maga javára fordítva mindazt.

2004. április 24-én halt meg, 95 évesen. Unokáira egy 10 milliárd dollárt érő birodalmat hagyott, mely azóta is a szépség és luxus látomásával fonja össze a nevét.

És hogy mit köszönhet a világ Estée Laudernek?

  • Egy olyan sikertörténetet, mely példa lehet mindenki számára, aki az álmait szeretné megvalósítani.
  • Egy példa értékű brand-et, mely évtizedek múltán is megállja a helyét.
  • A termékminták ötletét, melyet Ő alkalmazott először az értékesítésben.

Estée leghíresebb szavaival zárom soraimat, mely egész életét jellemzi:

,,Nem vágyakozással és reménykedéssel jutottam el idáig, hanem megdolgoztam érte.”

 

Bővebben Estée Lauderről:

                               http://www.esteelauder.hu/brand-story

                               https://hu.wikipedia.org/wiki/Est%C3%A9e_Lauder

                               http://www.biography.com/people/est%C3%A9e-lauder-9374625#later-career

 

Estée rengeteg olyan készséggel rendelkezett, melyek kiemelkedő üzletasszonnyá tették Őt, és ezeknek a készségeknek a fejlesztését mi is fontosnak tartjuk.

 

Megjelenés, etikett:                     Üzleti etikett, protokoll tréning

Sales, értékesítői készség:           Értékesítés tréning

Kommunikáció:                            Kommunikációs készségfejlesztés, asszertív kommunikáció tréning

Kreativitás az üzleti életben:      Kreativitásfejlesztés tréning