Képzési pályázat labirintus

Hasznos tippek és fontos tudnivalók a legújabb képzési pályázathoz

Javában dübörög a munkahelyi képzési pályázatokkal fűtött piacserkentő gépezet; összesen négy, az egész ország területét lefedő támogatási lehetőség került meghirdetésre GINOP és VEKOP kódjellel. A támogatásért versengő cégek orra alá azonban nem kevés borsot tör a számos, igen szigorú szabályozás. Szakértői cégként kiemeltük a sikeres pályázatíráshoz szükséges legfontosabb pontokat.

szalag

Miért is jó ez nekünk?

AkadálypályaÁltalánosnak mondható, hogy a pályázati lehetőségekkel szembesülő cégek nehezen vágják át magukat a temérdek információn, hogy eljussanak a számukra fontos részekhez. A felhívási anyagok minden esetben ötven oldalnál is több „szárazanyaggal” kerülnek nyilvánosságra, és ha csak nincs a cégnél ezekhez igazán értő személy, szinte lehetetlen, hogy első olvasatra meglássák az ebben rejlő igazán komoly lehetőségeket. Pedig a most futó pályázatokban igazán komoly szervezetfejlesztési potenciál rejlik.
A nagyvállalati és a kkv szektorra is egyaránt igaz, hogy a munkavállalók megtartásában jelentős tényező, hogy van-e továbbképzési lehetőség a szervezeten belül. A GINOP és VEKOP pályázati anyagokban foglaltak szerint maga a képzési pályázat is lehet ilyen munkaerőt vonzó vagy azt megtartó erő. Sőt, a képzések nemcsak a személyzeti elégedettséget növelik, hanem új lehetőségeket biztosíthatnak a cégeknek profiljuk bővítésére is.

Útjelző táblák a sikerhez

Signpost-innovation-strategy-leaderhipNem kell megijedni a nagy mennyiségű adattól és szabálytól. A pályázati felhívások természetes velejárója, hogy adatbekérési igényük elég magas, ám az erre szakosodott pályázatírók időben tájékoztatják az ügyfél cégeket mindenről. Tulajdonképpen nem marad más hátra, csak az elhatározás, hogy kit, mivel és mikor szeretnének képeztetni a munkaadók.

Összeszedtük a fontosabb pontokat, amelyekre egy induló cégnek ügyelnie kell.

  1. A pályázati határidők leadási időszakokat jelölnek, azonban tapasztalat, hogy a támogatási keret napokon belül kimerül. A pályázatírók így általában a legkorábbi leadási napot kezelik deadline-ként. Érdemes ehhez igazodni!
  2. A siker nem garantálható, ám nagyon sokféleképpen lehet tenni a győztes végeredményért. A támogatást elbíráló hatóság plusz pontot ad az IKT (információs és kommunikációs technológiát célzó) képzés, a kommunikációs / vezetői / hatékonyságfejlesztő képzésekért, a hátrányos helyzetű munkavállalók minél magasabb arányú bevonásáért vagy például ha van olyan képzés, ami összhangban van az IPAR 4.0 vagy az Irinyi Terv alapelveivel. Előre érdemes megnézni, hogy az Ön cége mennyi pontot tud elérni, s ezzel előre megbecsülni, érdemes-e ebben a formában indulni a pályázaton.
  3. Azoknak akik, korábban már nyertek pályázati forrást, fontos tudniuk, hogy az úgy nevezett de minimis, avagy csekély összegű támogatási keretüket átlépve már nem 100%-os támogatási intenzitást élvezhetnek. Ez a keret persze elég magas, 200 ezer euró, de azok esetében, akik nem csak képzéseikre szeretnének anyagi segítséget kapni, fontos ezt a korlátot szem előtt tartani. Persze akkor sincs baj, ha ezt az összeget valamiért átlépik, az illetékes hatóság erre is tud egész kedvező, 50-70%-os képzési támogatást biztosítani.
  4. Fontos szem előtt tartani, hogy az összeállított képzési csomag összetétele megfeleljen a felhívás kritériumainak. Segítségnek néhány támpont:
  • a képzések legalább 40 %-a OKJ-s vagy szakmai kompetencia fejlesztését célzó képzés kell, hogy legyen (százalék megállapítására a képzések darabszámát kell figyelembe venni)
  • a képzések legfeljebb 7 %-a lehet nyelvi képzés (a százalék megállapítására a képzések óraszámát kell figyelembe venni)
  • a képzések legfeljebb 20%-a lehet belső képzés (a százalék megállapítására a képzések darabszámát kell figyelembe venni)
  • egy képzés minimum 20 órás kell, hogy legyen
  • egy főre maximum 580 ezer forint fordítható

bfcb7180a3514527bba821f848fc9afb7912513cGumiszabályok és szeszélyes határidők

Elsőre elég riasztó lehet, hogy a fenti százalékok közé kell beszorítani munkaerő-fejlesztési igényeinket. Ha azonban jól átgondoljuk és megfogalmazzuk és csoportosítjuk a képzési igényeket, meg lehet felelni a fenti kritériumoknak. Képző cégként ebben maximális segítséget tudunk nyújtani Önnek. Érdemes azt is tudni a képzési keretösszegek számolásakor, hogy az egy főre fordítható maximum keretbe a kieső munkabért nem kell beleszámolni, így összesen sokkal nagyobb összeg igényelhető egy-egy munkavállalónk támogatására. Ennek számításában pályázatíróink rendelkeznek nagy tapasztalattal.
Ugyanígy fontos folyamatosan figyelni a határidőkre, hiszen ezek sincsenek kőbe vésve. A konvergencia régióra vonatkozó GINOP kódjelű pályázatokat (KKV és nagyvállalat) egyetlen héttel a határidő lejárta előtt halasztották el, akárcsak a közép-magyarországi, VEKOP kódjelű pályázatokat (KKV és nagyvállalat). GINOP pályázatoknál egyelőre ismeretlen az új időpont, a VEKOP-os pályázatok beadását július 3-ra tolták.

Jött, látott, győzöttaward-money

Bár a mostanihoz hasonló pályázati kiírások egyedi és meg nem ismétlődő lehetőségek, érdemes ránéznünk a korábbi, hasonló projektek eredményeire. Képzésekre fordítható EU-s pénzek nem most fordulnak meg először hazánkban. 2012-2015 kozott a Soter Intézménycsoport olyan nagynevű cégekkel dolgozott együtt képzési pályázatok megvalósításában, mint a Dr. Oetker, a LEGO, a Sole-Mizo vagy az Univer. Pályázati Akadémiánk az elmúlt évek sikereit követően az éppen most aktuális lehetőségen dolgozik. A Soter-Line Oktatási Központ és a Soter Tréningakadémia képzéseivel megtámogatva a hozzánk forduló cégek szinte biztosak lehetnek újabb sikertörténetek megalapozásában. A lehetőség adott, a cégeknek csupán élniük kell vele. Képezze Ön is cége munkatársait Európai Uniós támogatással a Soter Tréningakadémiánál!


Bővebb információt az alábbi linkekre kattintva érhet el:


Amennyiben kérdése merül fel, keressen minket bizalommal az alábbi elérhetőségeken: