Motiváló emberek – Amal Clooney

Heti motiváló emberünk egy olyan hölgy, akiről állíthatjuk, hogy saját erejéből és munkássága révén kellene ismertnek lennie, mégis házassága tette azzá. Amal Clooney napjaink egyik legelismertebb emberi és nemzetközi jogi védőügyvédje, a női jogok egyik reprezentatív képviselője és aktivistája, valamint korunk egyik legsármosabb férfijának felesége. Elhivatottság, stílus, határozottság és elegancia – a legjobb kombináció egy nő sikeréhez a XXI. században.

amal_web

Amal Alamuddin 1978. február 3-án született Bejrút városában, Libanonban. A libanoni polgárháború miatt a Bejrútban egyébként megbecsült, köztiszteletben álló család az angliai Buckinghamshire-be költözött, amikor Amal két éves volt.

Édesapjának, Ramzi Alamuddinnak, a bejrúti Amerikai Egyetemen megszerzett MBA diplomája után utazási irodája lett, és 1991-ben vissza is tért Libanonba. Édesanyja, Baria, szerkesztő újságíró és egy PR ügynökséget is vezet, Nagy-Britanniába költözésük előtt pedig az egyik legismertebb tévésnek számított hazájában. Amalnak egy lány édestestvére, Tala, és édesapja első házasságából két fiú féltestvére van, Samer és Ziad.

Az Alamuddin család életében fontos a vallás, a drúz vallási közösség tagjai, akik a libanoni lakosság mintegy öt százalékát teszik ki.

Amal a londoni tanulmányok után a New York Egyetemen szerzett jogi diplomát, majd New Yorkban tette le az ügyvédi vizsgát is. Oxfordban is végzettséget szerzett, és 2010-ben csatlakozott az egyik legnevesebb brit ügyvédi irodához, a londoni Doughty Streethez. Ma már London legkeresettebb ügyvédnőjeként tartják számon, és éppen olyan híres és elismert az angol igazságszolgáltatás rendszerében, mint férje, George Clooney, Hollywoodban. Folyékonyan beszél és dolgozik három világnyelven: angolul, franciául és arabul. Szakterülete a nemzetközi jog, a büntetőjog, az emberi jogok és a kiadatások.

Egész életében a jog és a törvény érdekelte, karrierje csúcspontjának tartják, amikor a WikiLeaks alapítóját, Julian Assange-ot képviselte a nagy port kavart jogi csatában. A nemzetközi jog szakértőjeként Kofi Annan is felkérte maga mellé tanácsadónak, ahogyan a bahreini király is, és emberjogi képviselője volt az egykori ukrán elnöknek, Julia Timosenkónak.

Munkásságában kiemelt szerepet kap a nők ellen elkövetett szexuális zaklatások elleni küzdelem. 2016-ban elvállalta Nadia Murád (és vele a többi szexrabszolgaként fogvatartott jazidi nő) védelmét a hágai Nemzetközi Büntetőbíróságon, ahol számon akarják kérni az Iszlám Államon az emberiesség ellen elkövetett bűnöket. Munkásságán felül időt talált a részvételre a szexuális erőszak megelőzésére fókuszáló kezdeményezésben, amelyet William Hague – volt brit külügyminiszter – indított útjára, és amely a konfliktusövezetekben nők ellen elkövetett szexuális bűntettekről gyűjt bizonyítékokat.

Amal amellett, hogy kiemelkedő saját szakmájában, gyönyörű és végtelenül elegáns nő. 2014-ben hozzáment az örök agglegénynek tartott George Clooney-hoz, és hirtelen megtelt vele a sajtó. Kapcsolatukról, velencei esküvőjükről, Amal ruháiról és megjelenéséről cikkeztek, és csak elvétve akadt lap, mely írt volna kimagasló karrierje részleteiről, a nagyközönség részére ennyit szántak: George Clooney különös nevű menyasszonya szép és okos.

Ez a felállás az utóbbi években szerencsére változott. Amal Clooney ma már éppoly ismert, mint férje, és nemzetközi ügyeiről majdnem annyit ír a sajtó, mint terhességéről. George és Amal ugyanis épp első közös ikergyermekeit várja.

A házaspár szerencsére a jótékonykodásban is egymásra talált. 2014-es lakodalmuk után árverésre bocsátották az esküvő és az utána következő összejövetel képeit, és a bevételt jótékony célra ajánlották fel. Együtt alapították a „Clooney Foundation for Justice” alapítványt, melynek Amal az elnöke, és mely a tárgyalótermekben, tantermekben és közösségekben lévő igazságosságért jött létre. Emellett több karitatív programban is részt vesznek, egy Amal által alapított ösztöndíj pedig lehetővé teszi minden évben egy libanoni származású diáklány továbbtanulását külföldön.

Persze ejteni kell néhány szót Amal sokat emlegetett stílusáról is, hiszen intelligenciája mellett páratlanul szép és ízléses nő, akit bátran nevezhetünk divatikonnak. Tisztában van adottságaival, ehhez mérten kiválóan választ öltözéket, ügyelve az alkalmakra. Stílusa kifinomult, ugyanúgy sugárzik nőiessége estélyiben, mint farmernadrágban. Ő tipikusan az a nő, aki a ruháit nem hordja, hanem viselni tudja, és Katalin hercegnő mellett Nagy-Britannia legnagyobb stílusikonja.

Tehát miért is lehet Amal Clooney követendő példa és motiváló ember?

Intelligenciájához és tehetségéhez olyan szakmát választott, melyben feltétlenül hisz, és amelyet példaértékű odaadással űz, ezzel nem csak saját boldogulását, de sokak javát szolgálva.

Férje által szerzett ismertségét a legjobban, minden elismerést megérdemlő módon használja fel, hogy munkásságához hasonló eredményeket érjen el karitatív programokon, és minél többen odafigyeljenek rá, mikor olyan elnyomott csoportok jogaiért száll síkra, mint a háborús zónákban élő nők és gyerekek.

Sikeressége, elfoglaltsága és szakmai elismertsége sem akadályozza meg abban, hogy elegáns és stílusteremtő legyen, mindezt olyan módon, melyet nem érhet kritika. Megjelenése, ízlése a legkevésbé megosztó azok közül, akik életüket reflektorfényben élik, és mindezzel hitelességet ad tetteinek, munkásságának.

Érdemei közé tartozik az utolsók közt kiemelve, de mindenképpen helyet biztosítva soraink között annak a ténynek, hogy korunk egyik legsikeresebbnek és legsármosabbnak elkönyvelt színészét tudhatja férjének.

Egy XXI. századi sikeres nő sikeres társsal az oldalán, aki az emberi jogokért száll síkra nap, mint nap. Modernkori Disney hercegnő? Mesébe illő, de annál sokkal több.


És hogy lehetünk-e mi is Amal Alamuddinok? Lehetünk nők és férfiak, akik fejlesztik magukat és a számukra fontos célokért élnek – tehát igen. Hogyan? Adunk néhány tippet: