Motiváló emberek – Arnold Schwarzenegger

Motiváló emberek - Arnold Schwarzenegger

Motiváló emberek sorozatunk következő alanya a megosztó sikerember, akinek pályája mégis sokak számára példaértékű.

„Az osztrák tölgy” 1947. július 30-án született egy kis Graz közeli stájer faluban, Thalban. Apja rendőrfőnök volt, aki egyszerű körülményeket és katolikus nevelést biztosított gyermekeinek.

Arnold 14 éves korában találta meg a hivatását, amikor több sport kipróbálását követően, versenyszerűen kezdett foglalkozni a testépítéssel. Olyan kitartással és lelkesedéssel űzte ezt a sportot, amely a legnagyobbak közé emelte, 1965 és 1980 között hétszer elnyerte a Mr. Olympia, és hatszor a Mr. Universe címet.

Schwarzenegger nevét a mai napig feltétlen tisztelettel ejtik ki a nyomdokaiba lépő testépítők és mintaként áll minden profi sportoló előtt. Élete többi területén sokkal megosztóbb személyiség, de ezzel együtt is milliók imádják és követik.

1968-ban vándorolt ki Amerikába, majd 69-ben megkapta első filmszerepét a „Herkules New Yorkban” című filmben. Fogadtatása nem volt olyan zökkenőmentes, ahogy azt elképzelte, filmes karrierje 1982-ig nem indult be elsősorban akcentusa és merev mimikája miatt. 82-ben aztán megkapta első főszerepét a „Conan, a barbár”-ban, és innentől sorjáztak már a szerepek. Filmjei nagyrésze akciófilm, közülük talán a leghíresebbek a Terminátor filmek, a Predátor, a Kommandó és a Vörös zsaru, majd később több vígjátékban is szerepet kapott (Ikrek, Junior).

Filmes karrierje körülrajongott, bár megosztó. Tény, hogy legtöbb jelölése az Arany Málna díjhoz köthető, de egy korszakot képvisel, egyfajta „kult-hősként” tekint rá a filmvilág és a közönség.

1986-ban vette feleségül Maria Shrivert, John F. Kennedy egykori amerikai elnök unokahúgát, házasságukból pedig négy gyermek született. Amerikában filmes karrierje és a testépítés mellett sem tétlenkedett, közgazdászdiplomát szerzett a wisconsini egyetemen, és állandóan csiszolta angol nyelvtudását.

1999-ben kezdett el aktívan érdeklődni a politika iránt és ennek elkezdett hangot is adni nyilatkozataiban, ahol az adóügyek, a politika és az oktatás problémáit emlegette leggyakrabban. 2003-ban nagy hezitálás után bejelentette kormányzósági jelöltségét. Arnold a kampány alatt is példamutatóan és rendkívül okosan viselkedett, minden vádra, pletykára megfelelően reagált. Filmes és sportemberi népszerűségét is teljes mértékkel bevetve nyert, és fölényesen választották meg Kalifornia kormányzójának!

Eddigi sikertörténete a politikai pályán már kissé megbicsaklik. 2003 és 2011 között volt Kalifornia állam 38. kormányzója. Amellett, hogy aktívan kampányolt a globális felmelegedés ellen, sajnos rengeteg negatívum írható a számlájára, hiszen hét év alatt megtriplázta Kalifornia adósságállományát. A pénzügyi bajok mellett a drasztikus vízhiány, az elektromos hálózat összeomlása miatti áramszünetek, valamint korrupciós ügyek és börtönlázadások is megkeserítették a kaliforniaiak életét Schwarzenegger kormányzása alatt. 2011-ben egy 9,9 milliárd dolláros megszorító csomagot hagyott hátra utódjainak.

2011-ben nyilvánosságra került, hogy van egy házasságon kívüli 10 éves fia, a hír pedig a magánéletében is komoly törést okozott. Gyermekeivel lassan rendeződik kapcsolata, de felesége beadta a válókeresetet.

Az osztrák óriás megítélése mindezek ellenére is inkább pozitív. És hogy mi lehet a titka?

Befutott filmsztárként igyekezett minden interjújában szívélyesnek mutatkozni, a legtöbb újságíró imádott vele beszélgetni. Közvetlenségével mindenkit meghódított és életpályája minden szakaszában rengeteg rajongót szerzett szerte a világon. A testépítést, mint sportágat igyekezett elfogadtatni a közvéleménnyel. Nagyrészt neki köszönhető, hogy a profi testépítés üzletté válhatott, hogy gomba módra szaporodnak a táplálékkiegészítő cégek és az edzőtermek! Arnold Schwarzenegger hatására kezdett el a legtöbb testépítő edzeni! Ha a világ bármely pontján megállítanak egy járókelőt, hogy mondjon egy testépítőt, elsőre mindenki Arnold Schwarzenegger nevét említi! Filmes szerepei, ha a szó legpopulárisabb értelmében is, de korszakalkotók. Generációk tudják betéve szállóigévé vált mondatait. Csodálatos pályafutás és azért nem irigylésre méltó, mert mindezt kőkemény munkával, töretlen lelkesedéssel, megérdemelten érte el. Intelligenciájának, megfontoltságának köszönhetően szinte mindig a kellő pillanatban indult el a jó irányba.

És hol a vége? A 69 éves Schwarzenegger talán aktívabb, mint valaha. Milliók követik közösségi oldalait, ezrek vesznek részt „Sikernapjain” a világ minden szegletében. Olyan okosan és kreatívan használja fel az online média lehetőségeit, amit fiatalabb pályatársai is megirigyelhetnek. 

A megosztó sikerember titka talán a soha ki nem merülő energiáiban rejlik és egy olyan mélyen rejlő belső motivációban, amit csak önmagunk biztosíthatunk magunknak a siker felé vezető útra.

 

Schwarzenegger élete a kiváló kommunikációs készség, a változások megfelelő kezelése és a legjobb motivációkra épülő életút mintája, amely készségek fejlesztését mi is fontosnak tartjuk.

 

Bővebben róla: