Motiváló emberek – Barack Obama

Heti motiváló emberünk kiválasztása az utóbbi hetek, hónapok fényében nem volt nehéz. Sokat hallottunk személyéről, családjáról, politikájáról, elért sikereiről és kudarcairól. Barack Obama, országának első afroamerikai elnöke, világszerte komoly megbecsülésnek örvend. Kormányzása első évét követően megkapta a Nobel-békedíjat, és kétszer választotta a Times az Év Emberének.

Motiváló emberként nem politikai döntéseit, tetteit szeretnénk cikkünkben górcső alá venni, hanem bepillantást nyújtunk életútjába, kísérletet teszünk rá, hogy pár mondatban felvillantsuk motivációit, a munkájába vetett hitét és energiáját, mely a modern kor egyik legközkedveltebb elnökévé emelte.

obama_web

Ifj. Barack Hussein Obama 1961. augusztus 4-én született a Hawaii állambeli Honoluluban. Édesapja, id. Barack Obama, kenyai származású volt, aki nehéz családi körülményeket hagyva maga mögött folytatta tanulmányait a Hawaii Egyetemen. Itt ismerkedett meg a kansasi Wichita kisvárosból származó Ann Dunhammal, akit 1961-ben feleségül is vett és nem sokkal később megszületett fiuk, Barack Obama.

A szülők két évvel később elváltak, és Obama apja visszatért Kenyába. A magára maradt asszony egy ideig Hawaain nevelte fiát, majd újra férjhez ment egy Lolo Sotero nevű indonéz diákhoz, akit később követett is Indonéziába, és négy évig éltek Jakartában.

1971-ben költözött vissza Hawaiira anyai nagyszüleihez. Kiváló eredménnyel végezte a gimnáziumot, ezt követően főiskolai tanulmányait Los Angelesben kezdte, majd New Yorkba költözött és itt szerezte meg diplomáját a Columbia Egyetemen politológia – nemzetközi kapcsolatok szakon.

Miután bő egy évig a Business International Corporationnél dolgozott, 1985-ben Chicagoba költözött, ahol közösségszervező feladatokat látott el a város elszegényedett részein, és helyi szinten igyekezett javítani a szegénynegyedek életkörülményein. Nem sokkal később belátta, hogy ezeket a problémákat – a munkanélküliséget, az egészségbiztosítás kérdését, a bűnözést és az előítéleteket – nem lehet ezen a szinten orvosolni, hanem az állami, politikai döntésekbe kell újító gondolatokat vinni.

Újabb 3 év tanulás követte a felismerést, és ezúttal a jogi diplomát célozta meg, amit 1991-ben meg is szerzett a Harvard Egyetemen. A Harvard nem csak új ismereteket és végzettséget hozott Obama életében, ugyanis gyakornoksági ideje alatt ismerte meg későbbi feleségét, Michelle Robinsont, aki annál a cégnél dolgozott jogászként, ahová Obama gyakorlatra ment. Egyetemi évei után visszatért Chicagóba, és 2004-es szenátusbeli megválasztásáig emberjogi ügyvédként dolgozott, valamint alkotmányjogot tanított a Chicagói Egyetemen.

A politikával 1992-ben, Illinois-ban került kapcsolatba. Chicagóban ő szervezett egy politikai kampányt az afroamerikaiak választási regisztrációjával kapcsolatban, ami 150 000 embert mozgatott meg. 1996-ban Chicago déli választókörzetéből bekerült Illinois állam szenátusába, ahol az állami egészségügyért felelős bizottság élére állt.

Képviselősége alatt meggyőződéses balliberálissá és szociálpolitikussá vált. Többedmagával törvényt kezdeményezett a szegény családok megsegítésére, ezen kívül egy olyan törvénytervezeten dolgozott, amely a betegbiztosítás nélküli embereket segítette. Támogatott homoszexuális szervezeteket is, és közbenjárására emelték az AIDS-ellenes felvilágosítás és kezelés normatíváját. Végig az iraki háború ellen foglalt állást, és a tömegpusztító fegyverek korlátozásáért szállt síkra.

2000-ben még veszített a képviselőházi posztért, de 2004-ben már az amerikai Kongresszus felsőházát, a szenátust célozta meg, és elsöprő, 70%-os arányban választották a Kongresszus történetének 3. közvetlenül választott fekete szenátorává.

2007. február 10-én bejelentette, hogy indul a választásokon, és komoly pénzügyi támogatást élvezve szoros küzdelemben megszerezte a demokrata elnökjelöltséget Hillary Clintonnal szemben. Augusztus 28-án 84 000 támogatója előtt mondta el híressé vált beszédét Denverben. A világszerte több mint 38 millió ember által követett beszédben elfogadta a Demokrata Párt elnökjelölését és ismertette választási programját.

Miután a republikánusok McCaint jelölték elnöknek, 2008 szeptemberében és októberében a két jelölt három televíziós vitában vett részt. A november 4-i választáson a lakosság által leadott szavazatok 53%-át és 365 elektori szavazatot szerzett, McCain 173 elektori voksa ellenében. Győzelmét számos amerikai államban és városban az emberek az utcákra vonulva ünnepelték.

Obama 2012-ben ismét indult a választásokon, ellenfele ezúttal a republikánus Mitt Romney, Massachusetts korábbi kormányzója volt. A választást 332 elektori szavazattal ismét megnyerte, és elkezdte elnökségének 2. ciklusát.  Mandátuma 2017. január 20-án ért véget,  búcsúbeszédét pedig január 10-én mondta el a hozzá legközelebb álló városban, Chicagoban. Beszédét milliók követték a televíziókon keresztül, és több tízezren a helyszínen, hangját sokszor tapsvihar nyomta el.

Barack Obama élete borzalmasan apró dióhéjba gyömöszölve is végtelenül izgalmas és inspiráló. Politikai intézkedései távolról sem megkérdőjelezhetetlenek. Bár már megválasztása előtt is a békéért szállt síkra és elveiben ez sosem változott, az Amerikai Egyesült Államok elnökségének minden egyes napján háborúban állt. Megkapta a Nobel-békedíj mellé az azzal járó éles kritikákat is elnöksége első évében. Belpolitikájában és külpolitikáján végig késélen táncolt, mégis a legnépszerűbb, legemberibb elnökként tartják számon.

Barack Obama idén lesz csak 56 éves, mégis egy teljes élet történelme van már mögötte. Politikai megítélése mindenki számára legyen a saját döntése, de nézzük, hogy mi az, ami mindenkinek példaértékű és motiváló ebben a karrierben.

Ami elindította a politikai úton, az a jobbítás iránti vágy volt. Munkája során a Chicago szegénynegyedeiben tapasztaltak vitték az emberi jogok és az alkotmányjog felé, mely végül egyenes utat jelentett a politika irányába, ahol magasabb szinten cselekedhetett.

A Chicagoban tapasztaltak mellett Barack Obama életrajzában ír arról, mennyire meghatározó élmény volt számára, hogy édesapja két éves korában elhagyta és utána csak egyszer, 10 éves korában, látogatta meg őt 1982-ben bekövetkező haláláig. Obama fiatalkorában elszánta magát, hogy megkeresi a gyökereit és egy hónapra Kenyába utazott, ahol találkozott féltestvéreivel, és rajtuk keresztül bepillantást nyert apja utolsó éveibe. Mélységesen megdöbbentette, hogy apja alkoholistaként halt meg, hogy mennyire lecsúszott.

A szegénység és a megnyomorult életek látványa voltak szociális jobbításai és motivációja alapkövei.

Sok támadás érte a médiában való szerepléseivel kapcsolatban. Ő lett az első elnök, aki egyfajta „médiasztárként” került kapcsolatba a tömegekkel. Ennek is köszönhető, hogy sokan inkább az embert, mint a politikust ismerték meg kormányzása alatt, aki példás férj és családapa, remek humorérzékkel rendelkezik és minden jótékonysági kezdeményezéshez kész az arcát és hangját adni.

Népszerűségével vetekszik felesége népszerűsége, akinek nyilvános szerepléseit milliók követik minden egyes alkalommal. Az amerikaiak az új, a modern Jackie Kennedyt látják benne, aki stílusával, kedvességével és humorával megdönthetetlen bástyaként áll férje mellett. Két gyermekük született: Malia 1998-ban és Natasha (Sasha) 2001-ben.

Sokan Obama feleségéhez, családjához való viszonyát emelik ki elsőként, mikor szóba kerül az USA 44. elnöke. Ebben nagy szerepe van a sajtónak, melyet igazán jól tudott használni elnöksége alatt. Láttuk őt és feleségét együtt, illetve külön-külön az Amerikai Egyesült Államok legnépszerűbb műsoraiban, láttuk olyan közvetlen kapcsolatot kialakítani az állampolgárokkal, mint azt addig sehol az amerikai elnökök történetében. És olyan beszédeket mondtak mind a ketten, melyek joggal kerülnek be a modern történelem legnagyobbjai közé.

Barack Obama a XXI. század amerikai elnöke, akit a tömegek életének jobbítása mozgatott, és akit a tömegek tisztelete és szeretete tartott hatalmon. A leköszönő elnök kiváló példája annak, hogyan lehet sikeresnek lenni egy mindenki által nyitott és látható világban, hogyan kell úgy élni a kamerák előtt, hogy azt minden réteg példaként tekintse.


És hogy mely készségek azok, melyek leginkább jellemezték és sikereihez segítették az USA 44. elnökét?