Motiváló emberek – Győrfi Pál

Heti motiváló emberünk az Országos Mentőszolgálat arca, az az ember, aki szinte már eggyé forrt a szakmájával. Ha Magyarországon bárkire rákérdezünk, hogy soroljon fel 3 ismert szóvivőt, Győrfi Pál biztosan közöttük lesz. Híradót kedvelő olvasóink között nem egy lehet, aki minden este látja az arcát, hallja a nyilatkozatait. De vajon milyen motivációk és ember húzódik meg a Szóvivő mögött?

kép

Győrfi Pál saját bevallása szerint már 6 éves kora óta a mentő hivatásról álmodozott, és később mindent meg is tett azért, hogy az álma valóra váljon. Gimnáziumban még az orvosi egyetemre készült, majd miután a SOTE-ra nem vették fel, mentőápolóként kezdett dolgozni, majd mentőtiszti felsőfokú végzettséget szerzett.

Több, mint 10 évig dolgozott aktívan mentősként, majd néhány évre egy multinacionális gyógyszercég értékesítője, marketingese, majd PR szakembere lett. Ebben az időszakban sem hagyott fel azonban a mentőzéssel, és egy héten egyszer éjszakai műszakban titokban mentőzött, mert a multicég szabályai nem tették volna lehetővé, hogy egy ilyen mellékállás eméssze fel az energiáit.

2002-ben kérték fel az OMSZ szóvivőjének, és Ő azzal a feltétellel vállalta, hogy az intézmény teljes kommunikációját megszervezheti. Ezt elfogadták, így 2002 óta Győrfi Pál az Országos Mentőszolgálat Kommunikációs és PR igazgatója, noha az emberek többségében „csak” szóvivőként él.

Nem meglepő, hogy  a pozíciójában maradhatott egy olyan területen, ahol  a vezetői székekben több ember is váltotta már egymást 2002 óta. Győrfi Pál egy személyben remek mentős és kommunikációs szakember. Folyamatosan képzi magát, hogy feladatait a lehető legnagyobb szakértelemmel láthassa el. Az egészségügyi főiskola mentőtiszti szakának elvégzése után a SOTE mentálhigiéné diplomáját is megszerezte, mondván, hogy az esetek nagy részében a mentősnek olyan problémákat is kezelnie kell, melyek nem kimondottan testi, inkább lelki eredetűek. Később PR diplomát szerzett, így egy újabb területen ért el jártasságot, amellyel kommunikációs tehetségét is kamatoztatni tudja annak a célnak az érdekében, mely mindenekelőtt szívügye: a mentősök helyzetének jobbítására.

Győrfi Pál igyekszik felhívni rá a figyelmet, hogy a mentők milyen nehéz körülmények között látják el áldozatos munkájukat, rávilágítani arra, hogy bármennyire legyen is remek szakember valaki, ha nem kap elég megbecsülést, az a munkája rovására válhat. Tévéinterjúiban legtöbbször a mentők jellegzetes piros-sárga kabátját viseli, ezzel súlyt adva szavainak és legitimizálva a magyar mentők képviseletét.

Amellett, hogy egy személyben látja el az OMSZ szóvivői posztját és összefogja a teljes intézmény kommunikációs és PR feladatait, több helyen is oktat és tart előadásokat. 24 órás hivatás az övé, ám saját bevallása szerint ezt nem bánja, szereti és hisz abban, amit csinál.

Nem vállal politikai jellegű feladatokat, de a médiamegkereséseket akár háza előtt is fogadja, ha ezzel a Mentőszolgálat érdekeit szolgálja. Bár hivatalos mérés erre a kategóriára nincs, de valószínűleg Ő a televízióban legtöbbet nyilatkozó ember Magyarországon, hisz majd minden este megjelenik valamelyik csatorna hírműsorában.

Könnyebbséget jelent számára, hogy a mindennapi ügyek intézésében önálló jogkörrel rendelkezik, így meg tudja válogatni, hogy mely eseteknél fontos, hogy jelen legyen, nem kell egyeztetnie mindenben a felettesével, így a reakcióideje is gyorsabb. Természetesen előnyt élveznek azok a balesetek, melyek a média érdeklődésébe tartoznak. Saját bevallása szerint bizonyos szempontból nehezebb feladat így a helyszínre érkezni, mint aktív mentős éveiben volt, hiszen szóvivőként rendszerint nem vesz részt az ellátásban, így több ideje marad a tragédiák lelki oldalának átérzésére.

Győrfi Pál egész embert és életet igénylő hivatása mellett is teljes családi életet él, négy gyermekes családapa. Budapesten lakik második feleségével és 3 közös gyermekükkel, akik közül Lilla három, Aliz öt, Ádám hét évvel ezelőtt született.

És, hogy mik azok az elemek, melyek miatt Győrfi Pál motiváló ember? A kitartás, az elhivatottság és az a hihetetlen profizmus, mely szakmájában kiemelkedővé teszi.

Hogy milyen eszközökkel dolgozik kommunikációjában, hogyan építi fel saját és az Országos Mentőszolgálat imázsát, hallgassa meg az Ő előadásában november 17-én, a Soter Tréningakadémián.

Győrfi Pál előadás: A kommunikáció szerepe a szervezet sikerességében – a reputáció értéke