Motiváló emberek – II. Erzsébet királynő

Heti Motiváló Emberünk nem más, mint „II. Erzsébet, Isten kegyelméből Nagy-Britannia és Észak-Írország Egyesült Királyságának, más birodalmainak és területeinek királynője, a Nemzetközösség feje, a hit védelmezője”.

A világ legrégebben uralkodó királynője, alattvalóinak száma 128 millióra becsült. Uralkodása alatt 13 miniszterelnök váltotta egymást, kezdve Winston Churchill-el, Margaret Thatcheren keresztül az idén megválasztott Theresa May-ig, és megannyi történelmi nagysággal talákozott. Erzsébet maga az élő 20. századi történelem, akinek uralkodása alatt a brit királyi család közelebb került az emberekhez, mint valaha, és bár hatalma leginkább névleges, hatása a modern történelemre vitathatatlan.

Erzsébet_idézetes

Elizabeth Alexandra Mary Windsor 1926. április 21-én látta meg a napvilágot Londonban. Születésekor nem számított trónörökösnek, mivel nagybátyja, Eduárd volt az első az örökösödési sorban, édesapja, György, pedig csak utána következett, és beszédhibája miatt nem is jelent meg sokszor a nyilvánosság előtt. A későbbi II. Erzsébet 11 éves volt, amikor a 11 hónappal korábban megkoronázott VIII. Eduárd lemondott a trónról, hogy feleségül vehessen egy elvált, amerikai nőt. Így Erzsébet apja, IV. Györgyként ült a trónra és 1952-ben bekövetkezett haláláig uralkodott az Egyesült Királyság felett. Az Ő életéről készült „A király beszéde” című Oscar-díjas film.

Erzsébet 1952. február 6. óta ül Nagy-Britannia trónján, ezzel megelőzve dédnagyanyját, Viktória királynőt, aki 63 évig és 217 napig uralkodott. Hivatali ideje alatt olyan lépéseket tett, melyekkel megalkotta a modern udvari család képét. 1982-ben fogadta II. János Pál pápát, aki 450 év után az első pápaként látogatott el a szigetországba. A II. Világháború után, 1971-ben, fogadta Hirohito császárt és a ’90-es években végiglátogatta a keleti blokk országait.

A brit királyi család látogatásait igyekezte kevésbé formálissá tenni, egyre többet érintkezett a közemberekkel. Bevezette a városi sétákat, melyek alkalmával kiment a nép közé, és családját is ennek a külvilág felé nyitott, de mindig kifogástalan életnek a követésére sarkallta. Nagyrészt Neki köszönhető, hogy a brit fiatalok 80%-a válaszolta egy nemrégiben végzett felmérés alkalmával, hogy szeretne továbbra is az alkotmányos monarchia keretei között élni.

Erzsébet családi élete ugyan nem mentes a botrányoktól, mégis követendő példát állít a hétköznapi emberek elé. Férjével, Fülöp edinburgh-i herceggel 1947 óta élnek boldog házasságban, ezüst-, és aranylakodalmukat nagy ünnepségek keretében ünnepelték. 4 gyermekük van: Károly wales-i herceg, a trónörökös, Anna brit királyi hercegnő, András york-i herceg és Eduárd essex-i gróf. Erzsébet sokszor mutatkozik unokái és dédunokái körében, a média felé mutatott kapcsolatukat belsőséges, de a brit arisztokratákra jellemző távolságtartó viselkedés jellemzi. Erzsébet unokái Vilmos és Harry hercegek azok, akik napjainkban leginkább a reflektorok fényében állnak és képviselik az uralkodói családot.

Erzsébet és családja életében talán a legnagyobb törést Diana hercegnő 1997-es tragikus halála okozta. Habár egy évvel korábban elvált a trónörököstől, a média kereszttüzében élő Diana hercegnő körül rengeteg találgatás és pletyka keringett, melyek megtépázták a brit királyi család jó hírét. A királynő azonban végig tartotta magát, a megfelelő szavakat mondta a megfelelő embereknek, így mára ebből a botrányból csak egy rossz emlék maradt.

A királyi fizetés nagy részét persze továbbra is elviszi a család körüli pletykák és botrányok elsimítása, de szerencsére évek óta van egy olyan biztos pont a családban, melyet II. Erzsébet nyugodt szívvel állíthat az előtérbe. Unokája, Vilmos, aki a 2. a trónörökölési sorban, 2011. április 29-én összeházasodott egyetemi szerelmével Kate Middletonnal. A merész lépés bejött. A nem nemesi származású Kate közvetlenségével és kedvességével megnyerte a közvéleményt, visszafogott, elegáns stílusáról pedig többet cikkez a sajtó, mint például apósa, Károly, viselt dolgairól.

Akár hisszük, akár nem, a brit királynő is fizetésből él. Évi 38 millió fontra rúg a fizetése, emellett Ő rendelkezik a világ legnagyobb ékszergyűjteményével és néhány nem elhanyagolható birtokkal, melyekből származó jövedelmét azonban be kell szolgáltatnia a brit központi költségvetésnek. Az utóbbi években a királyi család vagyona állítólag erősen megcsappant, talán ezért is vezetett be Erzsébet néhány módosítást az uralkodói etikettben. Példának okáért az etikett kimondja, hogy az uralkodó egy ruhát csak egyetlen egyszer viselhet. Mivel ezt a kiadást teljesen feleslegesnek tartotta, módosított rajta, és csak könyvelője tudhatja, mekkora összeget spórolt meg kosztümjei újra felhasználásával.

Erzsébet híres kiváló humorérzékéről és a világhoz való pozitív hozzáállásáról. Jellemző rá valami feszes lazaság, aminek hatására minden helyzetet emelkedetten és megfelelően tud kezelni. 1982-ben egy Michael Fagan nevű ember bejutott a Buckingham palotába és egészen a királynő hálószobájáig surrant. Mikor Erzsébet felkelt egy idegen férfit talált az ágya szélén, aki Őt nézte. Nem esett kétségbe, inkább kedélyesen elbeszélgetett vele egy ideig, majd egy óvatlan pillanatban riasztotta az őrséget.

Nagyon szereti az állatokat, különösen a lovakat és a kutyákat, jelenleg is 11 corgi fajtájú kutyája van, mely fajtához 1947 óta ragaszkodik. Nagy gourmet-nak tartják, aki imád enni, délelőttjein pedig nem maradhat el a megszokott gin-tonik.

Azt gondolnánk, hogy egy uralkodó, akinek nincs tényleges hatalom a kezében, nem örvend megbecsülésnek és tiszteletnek, de nagyobbat nem is tévedhetnénk. A britek ragaszkodnak királynőjükhöz, az udvari családhoz, és minden botrányuk ellenére büszkék rájuk. A 90 éves II. Erzsébet a mai napig nagyon aktív, igyekszik minél több hivatalos megjelenésen ott lenni és képviselni egész nemzetét a világ előtt.

Az Ő élete egy racionális, kortárs mese, melyet a XX. század alkotott. Középpontjában az erős nő áll, aki a világ hajdan vezető nemzetének hagyományait személyesíti meg úgy, hogy közben igyekszik tartani a tempót a mellette elszáguldó világgal, és ahol már esetleg nem tud helytállni, jó érzéssel neveli és állítja ki a következő generációt. Ez a következő generáció, Vilmos és Harry hercegekkel, vagy épp Katalin hercegnővel fogja elhozni a megújult hagyományokat a XXI. századba, rajta II. Erzsébet letörölhetetlen kéznyomával.

És mik azok a készségek, amik egy modern uralkodó sajátjai?

A kifogástalan viselkedés, a megfontolt és okos kommunikáció, a változások sikeres kezelése. Hogy mindezt olyan stílussal és eleganciával is meg lehet tenni, mint a brit királynőé, az már valóban csak a hab a tortán.

 

Hogyan fejleszthetőek ezek a készségek? Néhány tipp:

Üzleti etikett, protokoll

Változáskezelés

Kommunikációs készségfejlesztés és asszertív kommunikáció

 

Bővebben II. Erzsébetről:

Wikipédia

Film: A királynő (2016)