Motiváló emberek – Ingvar Kamprad

E heti motiváló emberünk az IKEA alapítója, aki 1926-ban született a dél-svédországi Agunnaryd város közelében fekvő Elmtaryd nevű farmon. Ezek a látszólag felszínes életrajzi adatok többet rejtenek, mint hinnénk. Egy olyan férfi vállalkozásának kezdeteit, mely a mai világ egyik legnagyobb sikertörténete.

Ingvar Kamprad, Elmtaryd, Agunnaryd – IKEA.

Ingvar kép_idézetes

Ingvar Kamprad származását tekintve apai ágon német gazdálkodó, anyai ágon svéd kereskedő gyökerekkel rendelkezik. Mind a két ágtól igyekezett már egészen kicsi kora óta azokat a tulajdonságokat hasznosítani, melyek a megélhetéshez, a jó élet megteremtéséhez voltak szükségesek.

A család nem szűkölködött ugyan, de szigorú beosztással éltek, így Ingvar már egészen kis kölyök korától apróbb üzleteket hajtott végre, hogy plusz pénzhez jusson. Először gyufát, majd halat, vetőmagot, tollat, ceruzát árult a helyieknek, melyeket nagy tételben rendelt meg, így Ő is, az üzletfelei is jól jártak. Első keresetét biciklire költötte, és fokozatosan bővítette a kínált portékák listáját. 17 éves korában diszlexiája ellenére elért kiváló tanulmányi eredményeiért apjától nagyobb pénzösszeghez jutott, melyből megalapította az IKEA vállalatot.

Ez a kezdeti IKEA még kisebb árukra és postaszolgálatra specializálódott, szögeket, bizsukat, képkereteket kínáltak, míg 1948-ban, 5 évvel az alapítás után, megjelentek az első helyiek által készített bútorok a palettán. 1951-re a bútorok váltak a fő profillá, és két év múlva megnyitották az első bemutatótermet.

Az alacsony árak és a gyors sikerek kivívták a konkurencia ellenérzéseit, akik ’55-ben bojkottálták Kamprad vállalatát, így kénytelen volt utána házon belül megoldani a bútortervezést is. Azonban az IKEA ebből a helyzetből is nyertesen jött ki, ugyanis ekkor született meg a lapokra szerelt, otthon összerakható, letisztult bútorok koncepciója, mely kényelmesebb, biztonságosabb és olcsóbb szállítást, valamint ehhez mért alacsony árakat eredményezett.

1958-ban meg is nyílt az első IKEA áruház Almhultban, mely akkor Svédország legnagyobb bútoráruháza volt. A ’80-as évek elején az IKEA már minden nyugat-európai országban megjelent, és betört az amerikai piacra is. Ma világszerte 38 országban több mint 300 áruházuk működik, a vállalat pedig kb. 120.000 munkavállalót foglalkoztat.

Az IKEA hírnevét azonban botrányok árnyékolták be, mely a tulajdonos fiatalkori viselkedéséből, német gyökereiből és kapcsolataiból adódott. 2011-ben bizonyítékokkal támasztották alá, hogy Ingvar Kamprad fiatal korában közeli kapcsolatot tartott fenn svéd náci csoportokkal és a ’80-as években keletnémet politikai foglyok készítették a bútorait. Ezeket az állításokat nem tudta tagadni, és nyilvánosan bocsánatot kért alkalmazottaitól és az egész világtól, élete legrosszabb döntésének nevezve a náci csoportokkal való szimpatizálását.

Az alkalmazottakkal és magával az IKEA vállalattal fenntartott viszonya nem mindennapi. Az IKEA családi vállalkozásként indult, és tulajdonosa szemében a mai napig az maradt. Nagyon közvetlen a beosztottaival, akiket mindig munkatársaiként emleget, velük étkezik áruházai éttermében, és folyamatosan segítőkészségre, takarékosságra és felelősségvállalásra inti őket.

Ingvar Kamprad a világ egyik leggazdagabb embere, de erről egészen pontos adatot senki nem tud. A hivatalos számok szerint volt már az első öt leggazdagabb ember között, és volt pár évvel később a 400. hely környékén is. Mindezt az IKEA szándékosan túlbonyolított tulajdonosi-vezetői rendszere idézi elő, mely mögött a legtöbben komoly adózási megfontolást sejtenek a spórolós Kamprad részéről.

És el is érkeztünk az IKEA atyjának legendákból és szóbeszédekből megrajzolt nagyon egyedi portréjához. A világ egyik legtehetősebb embere ugyanis legendásan spórolós. A teafiltert kétszer is felhasználja, a karácsonyi ajándékokat az ünnepek után, az élelmiszert pedig délután veszi, mert akkor olcsóbb. A repülőn, vonaton a másodosztályon utazik és egy 15 éves régi Volvót vezet.

A gyermekkorában megszokott beosztás szerint élés olyan mélyen gyökerezik nála, hogy ezeket a szokásait több milliós francia, svéd és svájci birtokain sem tudta levetkőzni. Ugyanezt a gazdaságos, már-már zsugori szemléletet követi áruházaiban és vállalatán belül is. Arra buzdítja az IKEA vezetőségének tagjait, hogy olcsó hotelekben szálljanak meg az üzleti utazások alkalmával, az áruházi dolgozókat pedig, hogy pl. a papír mindkét oldalára írjanak. És ez csak pár epizód a Kampradot övező személyi mitológiából.

Az azonban eltagadhatatlan, hogy takarékos szemléletének, újító ötleteinek és meghatározott időbeosztásának segítségével egy olyan birodalmat alkotott, melynek forgalma 2014-ben például 29,29 milliárd euró volt.

Kamprad magánélete már messze nem olyan mesés, mint üzleti pályája. Fiatalkorában kemény alkoholizmussal küzdött, amit saját bevallása szerint sikerült legyőznie. Kétszer nősült, első feleségétől munkája miatt elhidegült, és mivel kapcsolatukat nem tudták rendezni, a nő később el is vált tőle. 1963-ban újraházasodott, és Margaretha Stennertől három fiúgyermeke született. Azonban családját ezután is sokszor elhanyagolta, és utólag élete nagy szomorúságának tartja, hogy az üzlet miatt csak „telefonpapa” volt fiai számára. Arra viszont odafigyelt, hogy kiváló oktatásban részesüljenek, így a gyermekekből intelligens, sok nyelven beszélő örökösök váltak, akik valamennyien az IKEA-vállalkozást viszik tovább.

Kamprad idén 90 éves, és 2014 óta nem Ő vezeti a vállalkozást. Azonban, hogy szemlélete és elvei megmaradjanak a vállalat életében, a vezetőség elindított egy belső képzést, az „IKEA Way”-t, melynek keretében a cég jelenlegi és jövendő vezetőit képzik ki, hogy valódi IKEA nagykövetek lehessenek, akik tovább viszik az alapító által megalkotott hagyományokat.

És hogy mit tanulhatunk a magát svéd skótnak nevező milliárdostól?

Jó példa erre, hogy a sikeres üzletember például azt tanácsolja, hogy tízperces idősávokra osszuk fel az időnket, és abból a lehető legkevesebbet töltsük el értelmetlenül. Hogy soha ne kössünk szóbeli üzletet. És hogy ne a külsőségekre adjunk, mindig az elvégzett munka beszéljen helyettünk.

Nehéznek tűnik? Rettentően. Viszont láthatunk valakit, akinek ez a hozzáállás eurómilliárdokat hozott. És persze ott vannak az IKEA alapelvei, melyek esetükben nem csak üres frázisok: takarékosság, segítőkészség, felelősségvállalás.

És hogy milyen készségekkel érheted el mindezt? Rövid lista a teljesség igénye nélkül, egy kis ajánlóval:

Pénzügy és kontrolling tréning

Haladó Pénzügy és kontolling tréning

Időgazdálkodás tréning

Empowerment, felhatalmazó vezetés


Bővebben Ingvar Kampradról:

Wikipédia (angol)

Könyv:

Bertil Torekull: Az IKEA titka (1999)