Motiváló emberek – J.K. Rowling

Heti motiváló emberünk Joanne Kathleen Rowling, akiről talán azt sem túlzás állítani, hogy az álmai által lett sikeres. De vajon mi minden áll még a nő mögött, aki egy olyan birodalmat épített, mely általánosan ismert, mégis megfoghatatlan?

Author J.K. Rowling poses for a portrait while publicizing her adult fiction book "The Casual Vacancy" at Lincoln Center in New York October 16, 2012. REUTERS/Carlo Allegri (UNITED STATES - Tags: ENTERTAINMENT PROFILE SOCIETY MEDIA PORTRAIT) - RTR398G4

Joanne Rowling a Bristol melletti Yate-ben született 1965. július 31-én. Gyermekkorában többször is költöztek, és végül a walesi Tutshill-ben találták meg otthonukat.

Gyermekként jó tanuló, szorgalmas diák volt, bár sokak szerint ábrándos. Az iskolai szünetekben folytatásos történeteket mesélt osztálytársainak, melyeket Ő talált ki, és otthon is ilyen történetekkel szórakoztatta testvérét, Di-t. Életútjában később meghatározó lesz, hogy gyermekként a szomszéd gyerekeket Potternek hívták, és innen merítette az ötletet későbbi főszereplője családnevéhez.

Tanulmányait a középiskolát követően az Exeter Egyetemen folytatta, ahol franciát és klasszika filológiát hallgatott, egy évet pedig Párizsban tanult. Szülei szerették volna, ha jól kereső hivatást talál, és nem írónő lesz, ahogy ezt Ő tervezte egész életében. Rowling engedett a szülői nyomásnak, és az egyetem után titkárnőként helyezkedett el az Amnesty Internationalnél, Londonban, ahol Afrika francia nyelvű részének emberi jogi problémáival foglalkozott. Szerette az állását, szenvedélyét az írás iránt azonban megőrizte, és mikor nem látták, történeteket gépelt a munkahelyén.

1990 nyarán sokat utazott a Manchesterből Londonba tartó vonaton, és ekkor fogalmazódott meg benne az ötlet a varázslófiúról, aki nem tudja, ki is Ő valójában, míg egy napon levelet kap egy varázslóiskolától. A történet hirtelen született meg benne, de a vonatút négy órája alatt olyan szintre fejlődött, hogy már több helyszín, karakter és a cselekmény egy része tisztán megvolt a fejében. Mikor hazaért elkezdte megírni a Harry Potter és a Bölcsek Köve első fejezeteit.

Még ebben az évben olyan tragédia érte, mely egy időre visszavetette a munkában – meghalt az édesanyja. A gyászt és a felejtést pár hónappal később egy külföldi költözéssel próbálta enyhíteni, így Portugáliában vállalt állást egy iskolában, mellette pedig folytatta az írást. 1992-ben megismerkedett a hadseregben szolgáló Jorge Arantes-sel, és házasságot kötöttek. Két év múlva el is váltak a férfi heves vérmérséklete és alkoholproblémái miatt, így Joanne kisbaba lányával, Jessicával, visszatért Skóciába.

Az az időszak következett életében, amit legtöbben emlegetnek, mikor J.K. Rowling karrierjéről és sikeréről beszélnek.  Sokáig nem talált munkát, így segélyekből élt és kávéházakba járt befejezni a könyvét, ahol egész napokat elücsörgött egyetlen kávé és a kéziratai felett. Mikor elkészült a könyv első három letisztázott fejezete, több kiadó is visszadobta, és több mint egy évbe telt, míg sokadik próbálkozásra talált egy ügynököt, majd rajta keresztül kiadót is a Harry Potter első részének. Ügynöke tanácsára a Joanne Rowling nevet J.K. Rowlingra változtatta, mert a női írók könyveit nem vették a fiú kamaszok. Nevében a „K” anyai nagymamájának nevét jelöli, akit Kathleen-nek hívtak.

Az első könyv megjelenésekor az írónő 1275 fontot kapott a kiadótól, ami számára akkoriban egy vagyonnak tűnt. A könyvet lányának, testvérének és édesanyjának ajánlotta.

És itt elkezdődött a sikertörténet. A Harry Potter és a Bölcsek Köve bombaként robbant 1997-ben. Két fontos brit gyermekirodalmi díjat is megnyert még megjelenése évében, néhány hónappal később pedig a Bologna Children’s Book Vásáron, Arthur Levine, a Scholastic Books szerkesztő-igazgatója megvásárolta az amerikai kiadási jogokat 105 000 dollárért. Az írónő ekkor felmondta tanári állását, hogy minden idejét a Harry Potter-sorozat írásának szentelhesse. Az USA-ban a könyv 1998 szeptemberében jelent meg Harry Potter and the Sorcerer’s Stone címen.

Egymást érték a fordítások és a kiadások, a világ pár éven belül Harry Potter lázban égett. 10 év alatt megírta az eredetileg is 7 kötetesre tervezett sorozatot, 2000-ben a Warner Brothers pedig megvette a sorozat filmjogait. A 8 részben leforgatott filmsorozat a könyvhöz hasonló hatalmas siker lett.

2003-ban Rowling vagyona megelőzte az angol királynőét, és ez a hatalmas vagyon évről évre gyarapszik. Azonban nem felejtette el, honnan indult, rengeteget adakozik: gyerekeknek, rászoruló anyukáknak, nehéz sorsú nőknek, betegeknek. Az ötödik rész megjelenésekor a hajléktalanok segítségére sietett Európa németajkú országaiban. Kizárólagos jogot adott mintegy húsz, Németországban, Ausztriában és Svájcban kapható, hajléktalanok által árusított „aszfaltlapnak”, hogy a könyv első fejezetét két héttel a kötet hivatalos megjelenése előtt a lapokban közölhessék. A 6. kötet első fejezete Magyarországon is a Fedél Nélkül című lapban jelent meg először.

2001-ben magánélete is rendeződött és Harry Potter édesanyja révbe ért. Megismerkedett és összeházasodott dr. Neil Murray orvossal, házasságukból pedig két gyermek született. Nagyon visszafogott életet élnek, kerülik a sajtót, Rowling csak akkor nyilatkozik, amikor munkája megkívánja.

Évek óta szerepel a legbefolyásosabb nők listáját, 2004-ben pedig belépett a milliárdosok klubjába, az első íróként, aki csak könyvírással teremtett magának ekkora vagyont.

Mikor megkérdezik, hogy mi volt a sikere titka, Rowling mindig azt válaszolja, hogy az írás az, amit egész életében szívesen csinált és ezt sosem adta fel. Egy generációt vett rá az olvasásra, és talán nem kis szerepe van abban, hogy a könyvek reneszánszát éljük.

Joanne K. Rowling élete kiváló példa arra, hogy ha hiszünk abban, hogy az élet egy területén kiemelkedők vagyunk, és nem hagyjuk, hogy ebben a hitünkben megingassanak, az idővel sokszorosan kifizetődik. Nehézségek, változások mindig jönnek, de ha erős a motiváció és van mellette egyediség és kreativitás, ha nem is könnyen, de túllendülhetünk a problémákon, sőt, erőt és tapasztalatot meríthetünk belőlük.

Vannak készségek, amelyekkel születni kell, így talán nem mindenki teremthet meg egy olyan világot, mint Rowling, de rengeteg készség fejleszthető, melyek segítségével megtalálhatjuk és megerősíthetjük a magunk által választott utunkat.

Bővebben Joanne Kathleen Rowlingról:

J.K. Rowling Wikipédia

J.K. Rowling beszéde a Harvard egyetemen