Motiváló emberek – Zwack család

Motiváló emberek sorozatunk következő megállója rendhagyó módon egy család és egy márka. A Zwack család története kiemelkedő, eseménydús és sikeres. Minden megvan benne, ami motiválhat minket a mindennapokban.

zwack idézet

A Zwack név mára eggyé vált a márkával, melyet létrehoztak. A történet 226 éves, és azzal kezdődik, hogy a Zwack család egyik őse, II. József udvari orvosaként, egy gyógynövényekből érlelt különleges likőrrel kínálta az uralkodót. Innen ered a Zwack Unicum életében később szállóigévé vált mondás, mely II. József szájából származik: „Das ist ein Unicum!” („Ez egyedülálló!”)

A Zwack J. és Tsa. 1840-ben alakult Budapesten, az Unicumot viszont csak 1883-ban védjegyezték („az Unicum név alatt forgalomba hozott gyomorerősítő likőr megvédésére”). Innentől gyártják a jól ismert gömbölyded üveggel, és fehér alapon lévő piros kereszttel.

Mindkét jellegzetességnek története van. A gömb alakú üveg a tökéletességet szimbolizálja, mert a platonista filozófusok szerint a gömb a legtökéletesebb alakzat és egyben a lélek formája. A kereszt a négy égtájat és a négy őselemnek az emberi testre gyakorol pozitív hatását jeleníti meg. A vörös kereszt használatáért viszont a cég komoly összegeket fizetett a Magyar Vöröskereszt egyesületnek 1922-ig, mikor is a kereszt színét aranyra, a hátteret pirosra színezték, és a mai napig így is használják.

A Zwack Unicum története 6 generáció története, melyen megtalálható a XX. század minden lenyomata: a világháború, az üldöztetés, az emigráció és a hazatérés eseményei.

Az alapítás után a gyár gyors növekedésbe kezdett és az 1890-es évekre kinőtte önmagát. Zwackék a külső Ferencváros Duna-parti részére, a IX. kerületi Soroksári útra telepítették cégüket, amely mind a mai napig ott található (a palackozás ma már Dunaharasztiban zajlik). A cég, amely fénykorában több mint kétszáz különböző italt gyártott és Közép-Európa egyik legjelentősebb szeszfőzdéje volt, a császári udvar hivatalos szállítójává vált.

A család sikere töretlen volt a II. világháborúig. Bár hívő katolikusként éltek a zsidó törvények érintették Őket, így ezeket a zavaros időket Zwack János nővérénél, Máriánál, vészelték át a gellérthegyi Minerva utcában. A Minerva utcai ház a svéd nagykövetség szomszédságában állt, a család pedig jó kapcsolatokat ápolt Raoul Wallenberggel és több svéd diplomatával, mely barátság nagyban hozzájárult, hogy épségben vészelték át a háborút.

A gyár a bombázások alatt teljesen megsemmisült, a hordókat, megmaradt italokat pedig elhordták a bevonuló orosz katonák. Mire Zwack János 1948-ra újraépítette a gyárat, jött az államosítás. Koholt vádak alapján letartóztatták Őt, és államosították a gyárat, a receptet azonban nem sikerült megszerezniük, mivel Zwack János magával vitte amerikai emigrációjába, testvére, Zwack Béla, pedig hamis receptet adott át a gyár új vezetőségének, ahol maga is munkásként kapott állást, míg aztán „osztályidegenként” vidékre nem deportálták.

Az emigráció évei alatt a két testvér, János és Béla, más utakat jártak be, de a Zwack Unicum továbbra is meghatározta az életüket. Béla Olaszországban kezdett bele az eredeti recept alapján készült unicum gyártásába, János pedig, miután tudomást szerzett arról, hogy Magyarországon továbbra is Zwack név alatt árusítják a nem eredeti italt, pert indított a kommunista magyar állam ellen és hosszas eljárással bár, de meg is nyerte. A két testvér két hét különbséggel, 1958-ban hunyt el.

A család története azonban nem ér itt véget, a  következő generáció is hozzátette a magáét a Zwack névhez és márkához. János fia, Péter, a hetvenes években Olaszországba költözött, hogy az ottani Unicum gyártását felügyelje, míg 1987-ben, Demján Sándor, a Magyar Hitelbank elnökének invitálására, Magyarországra látogatott, majd családjával haza is költözött. Itt partnerével, Emil Underberg német likőrgyárossal együtt létrehozták a Peter Zwack und Consorten AG-t, és vegyes vállalatot alapítottak a még állami irányítású Budapesti Likőripari Vállalattal közösen.

1992-ben hatalmas kölcsön felvételével, 20 millió dollárért vásárolták vissza az évtizedekkel korábban elkobzott családi vállalkozást egy privatizációs program keretében. Zwack Péter 2008-ban adta át helyét a Zwack Unicum élén gyermekeinek, Zwack Sándornak és Izabellának, akik már a hatodik generációt képviselve úgy vehették át a családi birodalmat, ahogy a II. világháború előtti időig elődeik felvirágoztatták azt.

A Zwack Unicum ma talán népszerűbb, mint valaha. Folyamatosan kész a megújulásra és sikeresen vezényli le az ezzel járó változásokat. 2004-ben (Unicum Next), majd 2012-ben (Unicum Szilva) is új ízzel álltak elő, mely továbbra is az eredeti titkos recept alapjaira építkezik, melyet csak a család ismer.

A Zwack család történetében kiváló példaként ötvöződik a hagyomány és a folyamatos újítás, mely egy több száz éves siker zálogának tekinthető. És hogy ezek mögött mit találunk még? Talán a fenti rövid és felületes ismertető alapján is megtaláljuk a kulcsszavakat: kitartás, elhivatottság, elkötelezettség és az alkotásunkba vetett törhetetlen hit.

E jellemzők mindenkiben megtalálhatók, viszont csak nehezen bukkanunk rájuk önmagunkban, hisz nem élünk együtt annyira a hagyományainkkal, mint Zwackék. De fejleszteni tudjuk őket.

És hogy mit mond erre a Zwack? 

„Csak pozitívan.”


Változáskezelés tréning

Üzleti etikett, protokoll tréning

Projektmenedzsment tréning

Vezetőfejlesztés: Motiválás

 

Bővebben a Zwack történetről:

Zwack oldal

Wikipédia – Zwack Péter