Navigációs kincskereső túra (Outdoor csapatépítő tréning)

Mi is ez a tréning?

A navigációs kalandtúra egy olyan komplex csapatépítési forma, amely során előre meghatározott területen, térképvázlat és/vagy GPS készülékek segítségével kell a csapatoknak tereppontokat, állomásokat felderíteniük. Az egyes állomásokon elrejtett kincsek, rejtvények vagy feladatok várnak rájuk.

A túrának a terepviszonyokhoz és a távolságokhoz mérten szűk időkorlátja van, ezért a csapatoknak stratégiát kell alkotniuk az összes állomás megtalálásához. Ez a kihívás komoly együttműködést vár el a résztvevőktől mind csapaton belül, mind a csapatok között. Az egyes állomásokon a feladatokat szintén úgy válogattuk meg, hogy sikeres megoldásuk csak együttes ”erővel” lehetséges.

Mi a tréning célja?

A navigációs túrával a következő egyéni és csoportkompetenciákat fejleszthetjük:

  • együttműködés
  • tervezés és stratégiaalkotás
  • döntéshozatal
  • kommunikáció
  • időgazdálkodás
  • alkalmazkodás

Egyedi kerettörténetek

„A csapatoknak titokzatos módon megrajzolt, régi korok nyelvén íródott kincses térképek alapján kell megtalálniuk a sziget elrejtett kincseit. A feladat kicsit sem egyszerű, hiszen a térkép minden egyes pontját csak úgy találhatják meg, ha az előző ponton eldugott rejtvényt megfejtik. A kincsek összegyűjtésével sietniük kell, mert dagálykor az egész sziget víz elé kerül.”
„Történetünk egy légi katasztrófa szerencsés túlélőiről szól, akik egy vadregényes erdőből szeretnének visszatalálni a civilizációba. Az útjuk során azonban ”veszélyes” akadályokon kell túljutniuk, mielőtt megmenekülhetnének. Aligátoroktól hemzsegő mocsáron át, óriáspókok hálói közt és ellenséges banditák kereszttüzében kell megtalálniuk a hazavezető utat.”

A gyakorlatban:

A résztvevőket létszámtól függően több csoportba osztjuk. Az útvonalukat tereppontok jelölik ki, amelyeket a térképvázlat és/vagy GPS készülék segítségével kell megtalálniuk.

A tereppontokon:

  • különböző akadályok,
  • logikai és számolási feladatok,
  • képi és szöveges információk,
  • valamint kisebb ajándékok

várják a résztvevőket.
A csapat sikere nagyban függ a közösen kialakított és elfogadott stratégiától, a csapattagok közti kommunikációtól és az együttműködés mértékétől. A túra során a trénerek értékelik a csapat(ok) teljesítményét, és a sikeresen végrehajtott feladatokért, illetve az időkeretek betartásáért pontokat kapnak, a program végén pedig szóbeli értékelést adnak a résztvevőknek.

Mivel tudjuk még érdekesebbé tenni a tréninget?

A túra nem csupán gyalogosan történhet. Az állomáspontok felkutatásához igény szerint terepjárók, quadok, vitorlások vagy akár repülőgépek is a résztvevők rendelkezésére állhatnak. Ezáltal a túra komoly felfedezőúttá változhat földön, vízen, levegőben.

Kiknek ajánljuk tréningünket?

A program kiválóan alkalmas olyan csapattagok számára például, akik munkájuk során projektekben, meghatározott csapatszerepek szerint dolgoznak együtt, és a csapattagok együttes teljesítménye vezet el a végső sikerhez.

Milyen eredményt hozhat a program?

A program során a résztvevők (saját szereplésük és a tréneri visszajelzések által) felismerik erősségeiket és fejlesztendő területeiket a csapatmunkával kapcsolatban. A tervezési és a megvalósítási fázisokban javul az együttműködési készségük, és nyíltabbá válik a munkatársakkal való kommunikációjuk. Tudatosul bennük az összetartozás érzése és csapatmunka többletnyeresége az egyéni teljesítményekkel szemben.

Ajánlatkérésével, érdeklődésével kapcsolatban keresse bizalommal kollégánkat!

Gáspár Zsóka
Tréningágazat-vezető
info@treningakademia.hu
+36 1 887 2326
+36 30 261 5809