Sarkunkban a jövő

Társadalmunk fantáziáját már régóta foglalkoztatja a gép és ember viszonya. A mesterséges intelligencia (MI) minden másodperccel közelebb kerül a valósághoz, világunk egyre több területén szerez magának kulcsszerepet. A gépesített termelés első nagy térnyerését az akkori társadalmak igencsak megsínylették: az első ipari forradalom gyárai nyomorúságos körülmények között zsúfolták össze a vidéki termelésből kiszorult embertömegeket. A gőz és szén korszaka végül szép lassan leáldozott, és az emberiség megtanulta kezelni ember és gyártósor kapcsolatát.

3251-1

Mára azonban újabb ipari forradalom küszöbén állunk. A robotika és az MI technológia társadalmunk egy másik rétegének munkáját kezdi átvenni, ma a szellemi munkaerő néz szembe hasonló ipari forradalommal.

A FutureWork Fesziválon jártunk, ahol a résztvevők véleményére voltunk kíváncsiak, vajon a jövő HR generációja hogyan fogja kezelni ezt a komoly változást.

Adatfüggő társadalom

Bár első kérdéseinkkel a munkaerőpiaci hatásokra igyekeztünk fókuszálni, a válaszadók szinte kivétel nélkül előbb tértek ki arra a nem is olyan másodlagos jelenségre, hogy mekkora is a kontraszt a számítógépes adatrögzítés előtti és a mai információkezelés között.  Úgy látszik, a téma igenis foglalkoztatja az emberi erőforrással gazdálkodó szakembereket, hiszen nem mindegy, hogy milyen hatékonysággal állunk neki például egy CV előszűrési fázisnak.

Arra a kérdésre, hogy a felhasznált szoftverek kiszorítják-e az emberi munkaerőt vagy épp támogatják a HR folyamatokat, olyan válaszokat kaptunk, amik arról biztosítottak minket, egyelőre még kiegészítő szerepet töltenek be a programok. A klasszikus önéletrajzolvasás alapján való kiválasztás például kezd háttérbe szorulni. Az előre gyártott online űrlapok sokkal gyorsabban kiszűrik a szükséges előképzettséget, így a toborzóknak több ideje és energiája marad a CV mögött megbúvó emberrel, a személlyel foglalkozni.

5cc1796b-b232-4393-a4e5-e1b2765105af-originalKövetkező lépésként nem volt egyértelmű, hogy ki mit preferál jobban. Megosztó téma, hogy fontos-e a motivációs levél egy jelentkezésnél vagy egyből első körös interjúra kell hívni a jelentkezőt, ha a végzettség alapján átment az első szűrésen. A műfaj egyelőre vitatott létjogosultságú: vannak, akik csupán nyűgnek érzik a régi, esszé típusú önbemutató irományokat, mások nem győzik hangsúlyozni, milyen fontos, hogy a leendő munkavállaló írni tudjon magáról. Érthető persze, hogy a kommunikációs készségekre kevéssé építő munkakörökben nem kell például jó fogalmazókészség. Egy adatkezelőnek például nem kell újságírói vénával rendelkeznie, azonban a tény, hogy valaki képes pár sor erejéig önmagáról, ismereteiről írni, a legtöbb toborzó szemében előnynek számít.

Új(szerű) eszközök a toborzásban

Előszűrés ide vagy oda, az elektronikus kiválasztás újabb szintre lépett. A Future Work látogatói szerint nemcsak egyre gyakrabban kérik a munkakeresőket videós anyaggal felkészülni, de egyre nagyobb súlyt is adnak az ilyen típusú bemutatkozásnak. A rendezvényen bemutatott videóinterjú fülke is ezt a módszert alkalmazta. A jelentkező témakörökből választva 5-10 perces videóanyagot készíthetett, ahol nyugodt környezetben egy előre gyártott kérdéssor mentén vezette végig az interjú szoftver.

gamificationSzintén a hagyományos találkozó alapú toborzási módszerektől eltérő eszköztárral kezd egyre nagyobb teret hódítani a gamifikáció. Elsősorban online, de ritkán offline alkalmazásban is szerepel már a játék alapú kompetenciafelmérés. Ezek a módszerek még annyira újnak számítanak, hogy a jelentkezőket rendre váratlanul érik. Mivel a legtöbb munkavállaló ilyen helyzetekre nem készül fel, a gamifikációs felmérés általában megbízható eredménnyel támogatja a munkaerő „beszerzést”.

Új generációs HR

A generációs marketing elmélete a mostanában munkát kereső, pályakezdő fiatalokat Y és Z generációként határozza meg. Nekik már készségszinten épül be az informatika nyújtotta lehetőségek használata. Születésüktől fogva olyan környezetben nevelkedtek, ahol természetes a gépek, programok nyújtotta támogatás. Az ezekbe a generációkba tartozó munkavállalók már úgy tekintenek a számítógép nyújtotta előnyökre, mint a hétköznapi életük egyik természetes elemére. Nem új és nem idegen ezeknek az eszközöknek a használata.

Videós anyagot készíteni, egy hard skill alapú szűrő programmal válogatni vagy játékos elemekkel levezetni egy toborzási folyamatot már nemhogy nem nehézkes vagy frusztráló, hanem kifejezetten serkentő hatású az új HR generációnak. A gépek lázadása még csak terítékre sem került, információs társadalmunk, úgy látszik, nem jelent fenyegetést, sőt, támogatja az emberi erőforrással gazdálkodó szakemberek munkáját.

A munkaerőfejlesztés igazodása mindehhez

Nem minden olyan egyértelmű azonban, ha a szakma más részeit vizsgáljuk. A munkaerőfejlesztés és az MI egyelőre még csak ismerkedő viszonyban vannak. Az ember life-long learning igénye csupán egy ideig képes igazodni a személy nélküli képzésekhez. Az oktató, tréner, coach szerepekről tudjuk, hogy nemcsak a tudásátadást vagy fejlesztést célozzák, hanem olyan nehezen leírható folyamatokat is beindítanak, amelyeket a célközönség a képző személyén keresztül él meg.

sl-logoA FutureWork Fesztivál is erre a hatásra épített: számtalan előadó tartott különféle, sokszor interaktív prezentációt.  Felsővezetők, pszichológusok és sok más, az emberrel mint erőforrással mindennapi kapcsolatba kerülő szakember véleményét hallgathattuk meg, tanulva tanácsaikból, meghallgatva tapasztalataikat. Igazán pezsdítő élmény volt előadásról előadásra járva, szórakozva tanulni, a siker és az önmegvalósítás legkülönfélébb történeteit, trükkjeit meghallgatni. A tréning és coaching műfaja, úgy tűnik, levetkőzte csupán divatos voltát, és mára valós változást ígérő eszközök, mellyel a kor legmodernebb technológiái, a mesterséges intelligencia sem veheti fel a versenyt. Ember és ember viszonyát a fejlődésen keresztül megélve igazán magával ragadó élmény. Filozófiánk, hogy minden ember és minden vállalkozás képes arra, hogy sajátosan egyedi adottságait érvényesítve kimagasló eredményeket érjen el. Tegyünk ezért együtt, tekintse meg a Soter Tréningakadémia szolgáltatásait, és a valós változásért, az előre mutató fejlesztésért bizalommal keressen minket!